Σκληρή στάση στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ φαίνεται αποφασισμένος να τηρήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό South Stream II και την επέκτασή του στην Ελλάδα.
“Αν ο διαγωνισμός ναυαγήσει όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού” δήλωσε σε συνέντευξη στην Real, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο υπαναχώρησης της κρατικής εταιρίας του Αζερμπαιτζάν Socar από τη διαδικασία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, λόγω της γνωστής τροπολογίας. “Εναπόκειται στους Αζέρους να αποφασίσουν τι θέλουν και τι μπορούν να κάνουν” επανέλαβε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι “Με την τροπολογία δεν έχουμε παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού, απλώς μετά την προτροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποτρέψαμε την αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου κατά 68%, προστατεύοντας την εγχώρια παραγωγή και τα νοικοκυριά”.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η επίσημη απάντηση των Αζέρων στις εξελίξεις γύρω από τον ΔΕΣΦΑ, πληροφορίες μιλούν για δυσαρέσκεια του Μπακού, όσον αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Υπήρξαν μάλιστα και αναφορές σχετικά με τον προβληματισμό που προκάλεσε στην αζέρικη πλευρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στη Σόφια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στις επίσημες δηλώσεις του στο Αζερμπαιτζάν και στην προοπτική να περάσει αζέρικο αέριο στη γειτονική χώρα.
Στη Σόφια υπογράφηκε κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Βουλγαρίας για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, με επίκεντρο τα δύο πρότζεκτ, τον αγωγό αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και το τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
Η Socar αντiμετωπίζει τον αγωγό IGB ως το “όχημα” που θα της επιτρέψει να προωθήσει το αζέρικο αέριο στη Βουλγαρία και αργότερα σε άλλες χώρες των Βσλκανίων. Εξ ού και το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον που επέδειξε για τη δέσμευση μεταφορικής ικανότητας στον αγωγό, στο πλαίσιο του σχετικού μάρκετ τεστ που ολοκληρώθηκε την άνοιξη.
Ο σχεδιασμός του IGB προβλέπει τη διασύνδεσή του με τον αγωγό ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline), o οποίος θα προμηθεύεται αζέρικο αέριο στους Κήπους, στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και θα το μεταφέρει ως την Ιταλία, διασχίζοντας τη βόρειο Ελλάδα και την Αλβανία.
Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Socar κ. Rovnag Abdullayev συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν και δόθηκαν αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση του ΤΑΝΑΡ, του αγωγού επί τουρκικού εδάφους που θα μεταφέρει ως τους Κήπους, ‘Εβρου το αζέρικο αέριο.
Πληροφορίες που έφεραν υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Αζερμπαιτζάν να επισκέπτεται και τη χώρα μας για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι στιγμής. Ορισμένες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι οι σχέσεις της Αθήνας με το Μπακού έχουν πέσει στο ναδίρ την περίοδο αυτή.
Ωστόσο, παραμένει το αίτημα της Socar για παράταση της εγγυητικής επιστολής (αυτής που συνοδεύει την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ) πέραν της 30ης Αυγούστου, οπότε λήγει η τρέχουσα εγγυητική.