Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, IGB, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές. προσθέτοντας ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιηθεί η πρόσκληση υποβολής των προσφορών, η οποία εγκριθηκε από την ολομέλεια της ΡΑΕ.
Ανάλογη έγκριση αναμένεται να δοθεί και από τη ρυθμιστική αρχή της Βουλγαρίας.
Η πρόσκληση θα απευθύνεται στις 9 εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρώτο στάδιο του market test, τη βουλγαρική εταιρία Bulgargaz, η ελληνική ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison, η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η αμερικανική Noble Energy, η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, η OMV Petrom, η ρουμανική θυγατρική της αυστριακής OMV και οι βουλγαρικές εταιρείες διανομής αερίου Citygaz και Black Sea Technology Company.
Οι τρεις πρώτες εταιρίες είναι και οι μέτοχοι του κονσόρτιουμ ICGB, που τρέχει το πρότζεκτ του αγωγού, με το 50% να ελέγχεται από κοινού από τη ΔΕΠΑ και την Edison και το υπόλοιπο 50% από τη βουλγαρική Βulgarian Energy Holding (BEH, εταιρία διαχείρισης του κρατικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Βουλγαρίας.).
Η όλη διαδικασία αφορά στη δέσμευση μεταφορικής δυναμικότητας στον αγωγό και η επιτυχία της είναι αυτή που θα κρίνει την υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει μεν την ισχυρή πολιτική στήριξη της ΕΕ και τις ΗΠΑ αλλά στις πρώτες φάσεις του μάρκετ τεστ δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο εμπορικό ενδιαφέρον. Μάλιστα χρειάστηκε να γίνει και δεύτερο τεστ, προκειμένου να βρθούν οι εννέα ενδιαφερόμενοι.
Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που κατατέθηκαν στο δεύτερο market test ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αφού συνολικά αφορύσαν 4,3 δισ.κ.μ. αερίου το χρόνο στην κατεύθυνση Ελλάδας – Βουλγαρίας και περίπου 1 δισ. κ.μ στην αντίστροφη κατεύθυνση Βουλγαρία – Ελλάδα.
Το αρχικό μεταφορικό δυναμικό θα είναι 3 δισ.κυβικά μέτρα/ετησίως.με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φθάνει στα 182 χλμ και θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγκόρα στη Βουλγαρία.
Ο ΙGB συνδυάζεται με το πρότζεκτ για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και .αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου», ο οποίος με διασυνδετήριους αγωγούς θα συνδέει σε πρώτη φάση τα εθνικά συστήματα αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με προοπτική να φθάσει στην Αυστρία, την Ουκρανία και ενδεχομένως τις χώρες της Βαλτικής.
Το όλο προτζεκτ είναι ενταγμένο στην πολιτική των Βρυξελλών και της Ουάσινγκον για το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ρωσικής Gazprom στα Βαλκάνια και τις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής