Ξεκινούν σήμερα στην Τουρκια οι διαπραγματεύσεις με τη Gazprom για την αναβίωση του προτζεκτ Turkish Stream, του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στα ευρωπαικά παράλια της Τουρκίας, με προοπτική στο μέλλον ποσότητες ρωσικού αερίου να διοχευτούν στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Την επανέναρξη των διαπραγματεύεων με τους Τούρκους ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Aλεξάντερ Μετνβιέντεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
H αναβίωση του πρότζεκτ, το οποίο είχε παγώσει μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Αυγούστου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναλυτές θεωρούν ότι σε πρώτη φάση, θα προχωρήσει το τμήμα του αγωγού που αφορά μόνον στην τροφοδοσία της Τουρκίας.
Το αρχικό σχέδιο για τον Turkish Stream προέβλεπε την κατασκευή 4 γραμμών, εκ των οποίων η μία με προορισμό αποκλειστικά την Τουρκία και οι άλλες τρεις με κατάληξη τα σύνορα με την Ελλάδα, απ΄όπου ένα άλλο σύστημα αγωγών θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη, είτε στην Ιταλία, είτε στα Βαλκάνια μέσω πΓΔΜ ή και προς τις δύο κατεθύνσεις.
Ωστόσο ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ρωσικός όμιλος δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή των άλλων 3 γραμμών αν προηγουμένως δεν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την ΕΕ ότι δεν θα μπλοκάρει το πρότζεκτ, όπως συνέβη με το προηγούμενο σχέδιο, τον αγωγό South Stream, ο οποίος ματαιώθηκε.
Ως γνωστόν οι Βρυξέλλεις και η Ουάσινγκτον αντιτίθενται στην κατασεκυή του Turkish Stream.
Για το πρώτο σκέλος, Ρωσίας – Τουρκίας, μεγάλο μέρος του εξοπλισμού είναι ήδη έτοιμο, καθώς θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι σωλήνες που είχαν κατασεκυαστεί για τον αγωγό South Stream, ο οποίος ματαιώθηκε. Οι σωλήνες αυτοί βρίσκονται αποθηκευμένοι σε εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία.
Στόχος της Μόσχας με τον Turkish Stream είναι η παράκαμψη της Ουκρανίας στη διαδρομή του ρωσικού αερίου στη Νότιο και κεντρική Ευρώπη. Με την κατασκευή και μόνον της πρώτης γραμμής, πετυχαίνει την απ' ευθείας τροφοδοσία της Τουρκίας, του μεγαλύτερου καταναλωτή ρωσικού αερίου στην περιοχή, αφού η Τουρκία δεν θα χρειάζεται πλέον να παίρνει αέριο μέσω της σύνδεσης με τη Βουλγαρία. Ας σημειωθεί ότι στη γειτονική χώρα, στην ασιατική πλευρά, καταλήγει και άλλος ρωσικός αγωγός, ο Blue Stream. Mε μία μικρή επέκταση, ο μίνι TurkStream θα μπορούσε να τροφοδοτεί και την Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται η βόρεια σύνδεση με τη Βουλγαρία, απ' όπου καταλήγει σήμερα στη χώρα μας το ρωσικό αέριο.