Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης και το παγκοσμίου φήμης στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης ακαδημαϊκό Ινστιτούτο 'Florence School of Regulation' διοργανώνουν το κορυφαίο πανευρωπαϊκό επιστημονικό Συνέδριο «The Athens Conference on European Energy Law and Policy», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Μείζονα νομικά και πολιτικά διακυβεύματα του δικαίου και της πολιτικής της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οριοθετούν τη θεματική του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα των εν λόγω εξειδικευμένων επιστημονικών ινστιτούτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Σημειωτέον το 'Florence School of Regulation', εκτός του εκτενούς ερευνητικού του έργου, αποτελεί think tank παρέχον συμβουλευτική αρωγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών σε όλο το εύρος των δικτυακών οικονομιών.
Στο Συνέδριο, στο οποίο έχει προσκληθεί να απευθύνει κεντρική ομιλία ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Σκουρλέτης, θα συμμετάσχουν μερικοί εκ των κορυφαίων επιστημόνων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και ορισμένοι εκ των πλέον ειδικών στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης ακαδημαϊκοί ερευνητές. Κεντρική εισήγηση θα εκφωνήσει ο Sir Philip Lowe, ο οποίος έχει ηγηθεί στο παρελθόν και των δύο κομβικών Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήτοι του Ανταγωνισμού και της Ενέργειας.
Στους επιβεβαιωμένους εισηγητές συγκαταλέγονται ο Καθηγητής κ. Franz Jürgen Säcker, ο οποίος θεωρείται εκ των πλέον προβεβλημένων επιστημόνων παγκοσμίως στο γνωστικό αντικείμενο της ενεργειακής ρύθμισης και διευθύνει το Γερμανικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο Ενέργειας και το Δίκαιο Ρύθμισης των Αγορών Δικτύου με έδρα το Βερολίνο (Institut für Energie- und Regulierungsrecht Berlin), ο κ. Alberto Pototchnig, Διευθυντής του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), η Καθηγήτρια κ. Leigh Hancher, Διευθύντρια Ερευνών του 'Florence School of Regulation' κ.ά.
Στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος του Συνεδρίου τίθενται πέντε μείζονος σημασίας ζητήματα για την αγορά ενέργειας της ΕΕ: το πρώτο αφορά το μέλλον των ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Συμφωνία που υιοθετήθηκε στην Παγκόσμια Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα τον Δεκέμβριο του 2015· το δεύτερο επικεντρώνεται στην πορεία απελευθέρωσης της Ευρωπαϊκής και των εθνικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου · το τρίτο αναφέρεται στην επιρροή των διασυνοριακών έργων κατασκευής φυσικού αερίου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το κατά πόσο τα εν λόγω έργα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου ενέργειας· το τέταρτο σχετίζεται με τη διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το πέμπτο με την επιστημονική συζήτηση σε σχέση με τον μελλοντικό ρόλο των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής ως ανεξάρτητων εποπτών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη σχέση τους με τους Διαχειριστές Δικτύου Μεταφοράς.
Το Συνέδριο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης να συμβάλει στη συγκρότηση ενός ανοικτού επιστημονικού διαλόγου υψηλού επιπέδου για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή και ελληνική ενεργειακή αγορά, προσπάθεια η οποία έχει ήδη εμπνεύσει τη διοργάνωση των εξαιρετικά επιτυχημένων εκδηλώσεων των «Ενεργειακών Διαλόγων» κατά τα έτη 2014 και 2015.
Ο Καθηγητής κ. Μεταξάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, δήλωσε ερωτηθείς για το στίγμα του εν λόγω σημαντικότατου επιστημονικού Συνεδρίου: «Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Συνέδριο διοργανώνεται στη χώρα μας προξενεί μεγάλη χαρά και συνιστά σημαντική εξέλιξη.
Οι κορυφαίοι επιστήμονες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι πλέον προβεβλημένοι θεσμικοί παράγοντες της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς θα βρεθούν στη χώρα μας και θα αναλύσουν τα πλέον επίκαιρα διακυβεύματα του δικαίου ενέργειας και της ενεργειακής ρύθμισης. Αυτό περιποιεί τιμή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης και προσδοκούμε να συνιστά μια μικρή συμβολή στην εξωστρέφεια της χώρας και της εγχώριας σχετικής ακαδημαϊκής παραγωγής και έρευνας."