Και στο επιστημονικό πεδίο μπορεί να επεκταθεί η ελληνορωσική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό που αναπτύσσει εφαρμογές της νέας γενιάς των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, όπως επισήμανε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής διεθνών αναπτυξιακών έργων της ιδιωτικής εταιρείας Solar Energy Holding, Αλεξάντερ Πάτες (Alexander Pates).
"Η ελληνορωσική συνεργασία μπορεί έτσι να επεκταθεί πέρα από το επιχειρηματικό και στο επιστημονικό επίπεδο, ιδίως δε από τη στιγμή που η Ρωσία επιδιώκει την προσέλκυση επενδυτών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στα νότια της χώρας (πρόκειται για δράση που εντάσσεται στην πολιτική της Ρωσίας με στόχο τον περιορισμό της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου)" σημείωσε ο κ.Πάτες, μιλώντας από το βήμα του “Ελληνο-ρωσικού φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας", που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Ρωσία μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,το νομοθετικό πλαίσιο στην παρούσα – τουλάχιστον – φάση, εγγυάται σε βάθος 15ετίας αποδόσεις (σε όσους επενδύουν) της τάξης του 14%.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Καινοτομιών της Ρωσικής Υπηρεσίας Ενέργειας, Αλεξέι Κόνεφ (Alexey Konev), υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το δυναμικό της ηλιακής ενέργειας που μπορεί να αξιοποιήσει η Ρωσία φτάνει τις 800 εκατ. KWh (κιλοβατώρες), που η χώρα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει, αναπτύσσοντας παραγωγικές, εμπορικές και τεχνολογικές συνεργασίες.
Η Ρωσία, μία εκ των δύο πιο πλούσιων χωρών σε ορυκτά καύσιμα (η άλλη είναι η Σαουδική Αραβία), στράφηκε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόλις το 2013, αλλά ήδη έχει δική της παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ. Εκτός αυτού, η Ρωσία έχει ήδη προσελκύσει κινέζικο επενδυτικό ενδιαφέρον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επισήμανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Φωτοβολταϊκών Συστημάτων του ΚΑΠΕ, Στάθης Τσελεπής.
Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από τους ομιλητές, αναμένονται οι νέες ρυθμίσεις για τη γεωθερμία, στις οποίες αναφέρθηκε, σήμερα το πρωί, από το βήμα του φόρουμ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ούτως ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών σ' αυτόν τον τομέα. Υπογραμμίσθηκε δε, ότι, η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της γεωθερμίας.