Μήπως τελικώς η ιταλική εταιρία Snam εξαγοράσει μεγαλύτερο πακέτο μετοχών στο ΔΕΣΦΑ, πέραν του 17% που προκύπτει από την κατ' αρχήν συμφωνία με τη Socar; Είναι ένα από τα ενδεχόμενα που συζητείται πολύ τον τελευταίο καιρό, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, και στο οποίο δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση ούτε οι δανειστές, ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών, που ενημερώθηκαν χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για τις εξελίξεις με την υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ επέμειναν, όπως ανέφεραν τουλάχιστον κύκλοι της ελληνικής πλευράς, ότι η ιδιωτικοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί, ότι το τίμημα δεν μειώνεται κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ της προσφοράς που έχει καταθέσει η Socar για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και ότι η νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη, βάσει της οποίας μειώνονται τα μελλονιτκά έσοδα της ελληνικής εταιρίας, δεν αλλάζει. Υπογράμμισαν επίσης ότι πρέπει να τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για την πώληση από τους Αζέρους σε τρίτη εταιρία τουλάχιστον του 17% των μετοχών από το μερίδιο τους στον ΔΕΣΦΑ.
Η Socar, η οποία έχει απειλήσει μέχρι και με αποχώρηση αν δεν μειωθεί το τίμημα της εξαγοράς μετά την νομοθετική παρέμβαση Σκουρλέτη, αναμένεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αμέσως μόλις εκδοθεί από τη ΡΑΕ η απόφαση για το νέο ποσοστό, βάσει του οποίου θα γίνει η ανάκτηση εσόδων από τον ΔΕΣΦΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση της ΡΑΕ, που θα κρίνει και το ύψος της αύξησης των τελών χρήσης δικτύου του αγωγού αερίου θα δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών. Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα αφού στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar, εκτός και αν η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν αποφασίσει να την ανανεώσει.