Την αγωνία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα θερμομονωτικά υλικά αλλά και της οικοδομής για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” καθώς και το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μη πιστοποιημένων προϊόντων, έθεσε στην υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης (airpop) Βασίλης Γούναρης.
Ειδικότερα, η συζήτηση μεταξύ της υφυπουργού, του προέδρου του Συνδέσμου, ο οποίος συνοδευόταν και από τον γενικό διευθυντή Παντελή Πατενιώτη εστιάστηκε στο πρόβλημα του παραεμπορίου, καθώς διακινούνται μη πιστοποιημένα υλικά, αφορολόγητα και αδασμολόγητα, που αφ’ ενός δεν είναι ασφαλή για τον καταναλωτή και αφετέρου στερούν από το κράτος σημαντικά έσοδα. Επιπλέον, ευνοούν την μαύρη εργασία και καταστρέφουν τις ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Παράλληλα εκφράσθηκε η αγωνία των Ελλήνων παραγωγών για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση της επανάληψης του προγράμματος “Εξοικονομώ” καθώς και στα εμπόδια που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει όχι μόνο ο κλάδος αλλά το σύνολο του κατασκευαστικού τομέα.
Ο κ. Γούναρης επεσήμανε ότι η επικείμενη αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) θα φέρει μια βαθιά ανάσα και θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση του χώρου, βάζοντας ταυτόχρονα όρους και κανόνες.
Ακολούθως ο κ. Γούναρης προσκάλεσε την κ. Τζάκρη σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις:
Η πρώτη αφορά στη συνάντηση με επιχειρηματίες του χώρου των χημικών της Β. Ελλάδος προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο.
Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία και υλοποίηση στοχευόμενων ενεργειών προώθησης των αγροτικών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες συσκευασίες με airpop. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης θα υπάρξει ενημέρωση για την αυξημένη τάση που εμφανίζεται για καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών υψηλής υπεραξίας.
Κλείνοντας τονίστηκαν τα μοναδικά πλεονεκτήματα του προϊόντος airpop, στις ενεργειακές επεμβάσεις στα κτίρια αλλά και στη συσκευασία τροφίμων.
Τέλος, η κ. Τζάκρη, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να υποστηρίξει το έργο του Συνδέσμου και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των όποιων εμποδίων που θα βοηθήσουν στην ομαλή και πάλι λειτουργία της αγοράς.
Τι είναι τα υλικά airpop
Tα ελληνικά προϊόντα airpop ανήκουν στο αυστηρότερο σύστημα πιστοποίησης (σύστημα 1) του κανονισμού 305/2011/ΕΕ με επιλογή των Ελλήνων κατασκευαστών, μελών του Συνδέσμου. Επιπλέον είναι τα μόνα θερμομονωτικά κλειστών κυψελών που στη μάζα τους περιέχουν αποκλειστικά αέρα (Ν2, Ο2) και συνεπώς δεν ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθιστώντας το ταυτόχρονα το πλέον περιβαλλοντικά φιλικό θερμομονωτικό υλικό (αξιολόγηση BREEAM).
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμός Διογκωμένης Πολυστερίνης εκπροσωπεί 27 ελληνικές και ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής δομικών και θερμομονωτικών προϊόντων και συστημάτων, καθώς και προϊόντων συσκευασίας από διογκωμένη πολυστερίνη (airpop), καλύπτοντας περίπου το 90% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης, έχοντας ταυτόχρονα αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της μελέτης και της έρευνας.
Επιπλέον των ανωτέρω τα προϊόντα των μελών του Συνδέσμου καλύπτουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% τις εφαρμογές θερμομόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού κελύφους, ενώ αντίστοιχα τα προϊόντα airpop καταλαμβάνουν το 60 έως 90% των αντίστοιχων εφαρμογών στις χώρες της Ε.Ε.