Στην άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη Socar και τη Snam, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του 66% των μετοχών έναντι 400 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο φαίνεται πως εντός της κυβέρνησης υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με τους όρους και ιδιαίτερα το ποσοστό των μετοχών που θα δοθεί, καθώς ορισμένα στελέχη προτείνουν τη πώληση χαμηλότερου μεριδίου, ακόμα και μειοψηφικού.
Κορυφαίος παράγων του υπουργείου δήλωσε πάντως ότι θα γίνει άμεση επαναπροκήρυξη κάποιας μορφής,για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Δεν σχολίασε τα διάφορα σενάρια για το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα διατεθεί, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις το δημόσιο να διατηρήσει το μάνατζμεντ, απάντησε «όχι κατ' ανάγκη».
Τις κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να λάβει την ερχόμενη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι προς πώληση μετοχές του ΔΕΣΦΑ, το 31% από το δημόσιο και το 35% από τα ΕΛΠΕ. Η όποια δε αλλαγή του προς πώληση μεριδίου εκτιμάται ότι θα συναντήσει τις ίδιες ισχυρές αντιστάσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η απόπειρα της κυβέρνησης να μεταφέρει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.
Είναι γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πίεζαν να τελειώνει το σήριαλ της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων. Κύκλοι της αγοράς μάλιστα σημείωναν ότι το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ έγινε στο χειρότερο timing, με ανοικτή την αξιολόγηση.
Από το ΥΠΕΝ διαβεβαίωναν ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για να τρέξουν γρήγορα οι εξελίξεις από εδώ και πέρα.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν επίσης πως ήδη έχουν γίνει επαφές με υποψηφίους και ότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον για το 51% των μετοχών από τη βελγική Fluxys και άλλες εταιρίες. Κύκλοι της αγοράς δεν θεωρούσαν απίθανο όταν επαναπροκηρυχθεί η διαδικασία, να επανέλθουν η Snam και ενδεχομένως και η Socar. «Ισως να μη έχουν τελειώσει όλα με τους Αζέρους» δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Ο τελευταίος γύρος των διπραγματεύσεων έκλεισε χθες, όταν η Snam και η Socar δήλωσαν με επιστολή τους στο ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί η εγγυητική επιστολή – η οποία εξέπνευσε χθες- , καθώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του υπουργείου. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ ανέφερε ότι δεν έγιναν δεκτές από τους αγοραστές οι προτάσεις της κυβέρνησης για «τη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρίας με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς παρελθόντων ετών στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν».
Η συμφωνία με τους Αζέρους για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 2013 αλλά στη συνέχεια διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδιο και κυρίως η εμπλοκή της Κομισιόν είχαν σαν αποτέλεσμα να παγώσει η μεταβίβαση, μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ να δώσει το πράσινο φως με την προϋπόθεση το μερίδιο της Socar στον ΔΕΣΦΑ να πέσει κάτω από το 51%. Στο στάδιο αυτό ενεπλάκη η ιταλική Snam, η οποία είχε συμφωνήσει να αγοράσει μερίδιο τουλάχιστον 17% από τους Αζέρους. Ομως τον Ιούλιο, με τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη μειώθηκε η περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ και τα προς ανάκτηση έσοδα για την περίοδο 2006-2015, πράγμα που οδηγούσε σε πολύ χαμηλότερη αύξηση των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ, γύρω στο 23%, σε σχέση με το περίπου 68%, στο οποίο υπολόγιζε η Socar και προσέφερε ως τίμημα τα 400 εκατ. ευρώ. Τότε η Socar και η Snam ζήτησαν τη μείωση του τιμήματος ή την αναθεώρηση της ρύθμισης Σκουρλέτη αλλά παρά τη νομοθετική διόρθωση που έγινε στη συνέχεια και τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία.