Στριπτίζ... στις διακηρύξεις περί υπερεπάρκειας ισχύος του συστήματος ηλεκτροδότησης προκάλεσε η “Αριάδνη” στο πέρασμά της από τη χώρα μας.
Κι ενώ οι καταναλωτές βρέθηκαν ένα βήμα πριν από το μπλακ άουτ με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρά σε συστάσεις προς τους καταναλωτές για αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος από τα επίσημα στοιχεία των ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ προκύπτουν τα εξής:
Η προβληματική κατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος καθώς τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος περί τα 1.000 Μεγαβάτ ήταν σβηστές είτε λόγω συντήρησης είτε λόγω βλάβης. Παράλληλα, αναδεικνύεται και η χαμηλή ποιότητα του λιγνίτη που χρησιμοποιούν οι μονάδες της ΔΕΗ.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα και οι ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων δεν μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενισχύσουν το σύστημα ηλεκτροδότησης. Τα πάνελς ήταν σκεπασμένα με χιόνι και οι έλικες των αιολικών δεν μπορούσαν να γυρίσουν λόγω των ασθενών ανέμων. Έτσι, από το σύστημα έλειπαν γύρω στα 600 Μεγαβάτ.
Η απουσία ποσοτήτων εισαγόμενου ρεύματος καθώς λόγω του χιονιά που επικρατούσε και στα Βαλκάνια δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει εναλλακτική πηγή προμήθειας, χώρια που και οι τιμές εισαγωγής σε χώρες της γειτονιάς κυμαίνονταν πάνω από τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Οι εισαγωγές που θα μπορούσαν σε άλλες συνθήκες να γίνουν θα έφταναν τα 1.000 Μεγαβάτ.
Έτσι, όσα βαπόρια... υγροποιημένου φυσικού αερίου και αν φέρει η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ για πρόσθετη προμήθεια των μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και των ιδιωτών η κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης θα ήταν και πάλι οριακή. Το σύστημα ηλεκτροδότησης σε κρίσιμες συνθήκες στηρίζεται μόνο στο φυσικό αέριο.
Άρα ο ενεργειακός επανασχεδιασμός είναι κάτι από περισσότερος αναγκαίος για τη χώρα μας και μακριά από τεχνητές... διαπιστώσεις περί υπεράρκειας ισχύος...