Mεγάλο ενδιαφέρον στη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη καθώς οι παίκτες ζητούν νέες παρατάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή διαμορφώνεται στα 39,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 37,7 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η τιμή θα ξεπεράσει τα 40 – 41 ευρώ.
Nωρίτερα, το businessenergy.gr έγραφε πως, πέρα από τη μείωση της ποσότητας, καθώς τώρα διατίθενται σε δημοπρασία 145 Mwh/h, έναντι των 460 Mwh/h που είχαν διατεθεί τον Οκτώβριο, αρκετοί από τους συμμετέχοντες και ειδικά αυτοί που στο πελατολόγιό τους έχουν βιομηχανικούς καταναλωτές φαίνεται να προβληματίζονται από την εκτόξευση της «χρέωσης προμήθειας», δηλαδή της χρέωσης υπέρ ΑΠΕ που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού. « Η επιβάρυνση του τελικού προϊόντος με τη χρέωση αυτή το καθιστά μή ανταγωνιστικό για τη βιομηχανία, δεδομένων των τιμολογίων της ΔΕΗ και του διακριτού τρόπου με τον οποίο καταλογίζεται το ΕΤΜΕΑΡ στους βιομηχανικούς καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος βιομηχανίας. Ας σημειωθεί πάντως. ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται πρόταση του ΛΑΓΗΕ που θα θέτει σημαντικούς περιορισμούς στη διαμόρφωση της χρέωσης προμήθειας, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους προμηθευτές από την μεγάλη άνοδο της τιμής κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ενα άλλο ερώτημα είναι πώς θα επηρεάσει τους παίκτες η μεγάλη άνοδος της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά, η οποία τις περισσότερες ημέρες του Ιανουαρίου κινήθηκε σε επίπεδα άνω των 120 ευρώ/ΜWh και για 12 ημέρες μεταξύ 140-150 ευρώ/ Mwh με υψηλότερη τιμή τα 200 ευρώ/ Mwh, που καταγράφηκαν στις 24 Ιανουαρίου. Η τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ είναι τα 37,37 ευρώ/ Mwh.
Αλλη σημαντική παράμετρος, που επισημαίνουν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, ειναι η τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων, που έχει θέσει σε διαβούλευση η ΡΑΕ και που πιθανώς στο μέλλον να οδηγήσει στη θέσπιση κάποιων περιορισμών στις ποσότητες που θα μπορεί να αγοράζει κάθε παίκτης στις δημοπρασίες.
Τέλος, είναι και η αναμονή της έκβασης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το σύνολο της ετήσιας δημοπρατούμενης ποσότητας ηλεκτρισμού (οι θεσμοί ζητούν την αύξησή της ), σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή της τιμής εκκίνησης, που μάλλον θα ισχύσει από τη δημοπρασία του Ιουλίου και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη : H τιμή εκκίνησης περιλαμβάνει το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο για την τρέχουσα δημοπρασία όπως και την προηγούμενη είχε υπολογιστεί κοντά στα 12 ευρώ/ τόνο, ενώ οι τιμές των ρύπων στο ευρωπαικό χρηματιστήριο κινούνται κάτω των 6 ευρώ/ τόνο CO2