Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας η νέα σύσκεψη- που αναμένεται να είναι και η καταληκτική- για τη διευθέτηση του προβλήματος, που δημιούργησε σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η εκτίναξη της «χρέωσης προμήθειας» υπέρ των ΑΠΕ. Στη σύσκεψη εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα συμμετέχουν οι επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ και στόχος του υπουργείου είναι η εισήγηση του Λειτουργού να δοθεί άμεσα από τη ΡΑΕ σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, χωρίς νομοθετική ρύθμιση που θα απαιτούσε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και άρα μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ θα προβλέπει ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο για τη χρέωση προμήθειας, καθώς και κάποιες επιπλέον δικλείδες ασφαλείας, με στόχο μεσοσταθμικά να μην υπερβαίνει τα 8 ευρώ/MWh, ενώ το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, τουλάχιστον.
Η όλη αναθεώρηση που θα εισηγηθεί ο ΛΑΓΗΕ μπορεί ακόμα να συνεκτιμά στους υπολογισμούς τις περιορισμένες ανάγκες για εφεδρείες που θα είχε το σύστημα αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, καθώς και άλλους παράγοντες.
Η «χρέωση προμήθειας», μέτρο που θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2016 στον νόμο για τις ΑΠΕ και τέθηκε σε ισχύ από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους, στοχεύει στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να καταβάλουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή του Συστήματος -αυτή που διαμορφώνεται καθημερινά στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού- και την εικονική, την ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν στο σύστημα δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ.
Ενώ οι αρχικές μελέτες έδειχναν ότι η συγκεκριμένη χρέωση το 2017 θα κυμαινόταν μεσοσταθμικά στα 7,6 ευρώ/ Mwh, στην πράξη όλα αποδείχθηκαν τελείως διαφορετικά: Tον πρώτο μήνα εφαρμογής, τον Οκτώβριο η χρέωση προμηθευτή κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στα 4,40 ευρώ/MWh, τον Νοέμβριο ανήλθε στα 10,62 ευρώ/MWh , τον Δεκέμβριο άγγιξε τα 15,58 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο υπολογίζεται ότι θα εκτινασσόταν στα 32,96 ευρώ/ Mwh, να δεν είχε παρέμβει η ΡΑΕ θεσπίζοντας πλαφόν στα 40 ευρω/ Mwh.