Στο Brussels Group περνά η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά, με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να μεταβαίνει κατ' ευθείαν στις Βρυξέλλες από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε σε συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση, ενώ στο περιθώριο συναντήθηκε με την Γερμανίδα ομόλογό του Brigitte Zyrpies.
Ο υπουργός θα συμμετάσχει από σήμερα στο ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πλέον ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί μονόδρομο με τους δανειστές να μην δέχονται τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση.
Στην επιχειρηματολογία τους έχουν προστεθεί τελευταία τόσο η πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την υποχρεωτική πρόσβαση τρίτων στην αγορά λιγνίτη όσο και η έρευνα που διεξάγει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ και τη χειραγώγηση των τιμών στη χονδρική αγορά. Αν και ακόμα είναι νωρίς- το ταχύτερο που μπορεί να εκδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής είναι το καλοκαίρι- κοινή είναι η εκτίμηση ότι για να αποφύγει η ΔΕΗ το τσουχτερό πρόστιμο θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί στην πώληση μονάδων.
Η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήσει να διαχωρίσει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και την έρευνα της DG Comp από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι διμερή θέματα μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών. Δεδομένου όμως ότι όλα κατατείνουν στην ίδια λύση δεν φαίνεται να μπορεί να πείσει για κάτι διαφορετικό.
Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το πιθανότερο είναι η συζήτηση να επικεντρωθεί στη διατύπωση των σχετικών άρθρων επί του σχεδίου της συμφωνίας, προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα, αφού η κυβέρνηση είχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανεβάσει πολυ τη ρητορική της όσον αφορά στη διατήρηση των μονάδων της ΔΕΗ. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι συμφωνία με τους δανειστές για τα ενεργειακά θα υπάρξει μόνον αν επέλθει συμφωνία και σε όλα τα άλλα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης (φορολογικό, ασφαλιστικό, εργασιακά).
Δεν αποκλείεται πάντως να ζητηθεί ο προσδιορισμός των προς πώληση μονάδν
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ως το τέλος της διαπραγμάτευσης, καθώς δεν αναμένεται στην Αθήνα πριν την Παρασκευή, 24 Μαρτίου.
Αν τελικώς η ελληνική πλευρά συμφωνήσει στην πώληση μονάδων που να αντιστοιχούν στο 40% της ισχύος των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, όπως ζητούν οι θεσμοί, τότε είναι πολύ πιθανόν να επέλθουν αλλαγές στις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) για τις οποίες, εκτιμάται ότι ο κ. Σταθάκης θα ζητήσει να μην συνεχιστούν μετά την πώληση των μονάδων.
Αγνωστο είναι ακόμα αν θα γίνει δεκτό το χρονοδιάγραμμα πώλησης, που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινά η διαδικασία με στόχο την ολοκλήρωση εντός του 2018.
Ακόμα και αν δεν γίνει δεκτό το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα , θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθούν δεσμευτικές προθεσμίες για τις διαδικασίες. Παράλληλα, στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση, οι θεσμοί πιέζουν να αυξηθούν οι ποσότητες των ΝΟΜΕ