Tην αλλαγή του ενεργειακού τοπίου στη χώρα φέρνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές - εφόσον υπογραφεί-, τόσο με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ , όσο και με την πώληση των μετοχικών συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στις διάφορες ενεργειακές εταιρίες του δημοσίου, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ.
Δεν αποκλείεται δε, να υπάρξουν εξελίξεις και στον ΑΔΜΗΕ, καθώς ήδη οι διαδικασίες έχουν βγει εκτός του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας του 2016, η οποία προέβλεπε ότι σε περίπτωση καταστρατήγησης των προθεσμιών, τότε θα πρέπει να πουληθεί το 100% του Διαχειριστή.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την περιπετειώδη επίσκεψή του στην Κοζάνη, την Παρασκευή, παραδέχθηκε ότι μπορεί να μπει πωλητήριο και στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ σε περίπτωση που το μάρκετ τεστ του Σεπτεμβρίου για την πώληση του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου δεν προσελκύσει επαρκές αγοραστικό ενδιαφέρον, κάτι που είναι πιθανόν, όπως και ο ίδιος είπε.
Οσο για το ποιές μονάδες θα τεθούν προς πώληση, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα αποφασιστούν από κοινού με τη ΔΕΗ, την Κομισιόν και τους δανειστές ως το φθινόπωρο.
Επίσης δήλωσε ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι οι δανειστές, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν λόγο ακόμα και στο πώς θα διατυπωθεί η προκήρυξη ή οι προκηρύξεις για τις μονάδες.
Αρκετά ερωτήματα υπάρχουν ακόμα και για τα ορυχεία που θα συνοδεύσουν τις πωλήσεις των λιγνιτικών σταθμών,
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει πώς η διαπραγμάτευση, από τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού που υποτίθεται ότι ήταν το κεντρικό ζήτημα έφθασε στην πώληση των μονάδων, ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Βέβαια η απόφαση αναφέρεται σε ορυχεία και όχι σε μονάδες της ΔΕΗ, αλλά όπως είπε, επειδή δεν πρόκειται να ανοίξει νέο, επιπλέον ορυχείο λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, η μόνη λύση είναι να διατεθούν μονάδες. Πρόσθεσε ότι οι δανειστές έθεσαν το ζήτημα στα τέλη του γύρου των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ ετοιμάζουν κινητοποιήσεις- έχουν ήδη εξαγγείλει την πρώτη στο ενεργειακό κέντρο της Πτολεμαίδας για τις 7 Απριλίου- και παράλληλα διερευνούν τις νομικές δυνατότητες που έχουν για να μπλοκάρουν ή να καθυστερήσουν τις αποφάσεις. Εξάλλου σήμερα η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ δίνει συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει τις περαιτέρω κινήσεις της.
Παράλληλα με τις διαδικασίες για τις μονάδες, δρομολογείται και η πώληση του 17% της ΔΕΗ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 31 Μαρτίου, αποφάσισε να ξεκινήσει τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλου για την αξιοποίηση των μεριδίων που κατέχει στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και άλλες εταιρίες.
Πρόκειται για μία απόφαση, που ελήφθη με αρκετή καθυστέρηση, αφού το χρονοδιάγραμμα πχ για τον σύμβουλο της ΔΕΗ τοποθετούσε τη σχετική διαδικασία τον Σεπτέμβριο.
Πολιτικοι αναλυτες συνδυάζουν την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ με την αξιολόγηση, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι προχωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις εν όψει της συμφωνίας.
Πάντως, η απόπειρα να μεταφερθεί στο Υπερταμείο το μερίδιο του 17% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΗ φαίνεται ότι ναυάγησε και όλα δείχνουν ότι προωθείται η πώληση, παρ’ όλα προβλήματα και τον μετασχηματισμό που υφίσταται η επιχείρηση.