Εκπνέει στις 22 Απριλίου η προθεσμία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ και μπορεί να ενεργοποιηθεί η ρήτρα για την πώληση του 100% του Διαχειριστή, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στις διάφορες διαδικασίες που εκκρεμούν. Οι σχετικές προειδοποιήσεις έχουν ήδη φθάσει στην κυβέρνηση, όμως οι ρυθμοί δεν φαίνεται να επιταχύνονται.
Η ΡΑΕ αναμένεται να υποβάλει εντός των ημερών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φάκελο με την προκαταρκτική έγκριση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ ως ανεξάρτητου διαχειριστή και από εκει και πέρα αφού η Κομισιόν δώσει το πράσινο φως – διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ως και δύο μήνες- τότε η Ρυθμιστική Αρχή θα προχωρήσει στην οριστική έγκριση.
Παράλληλα θα πρέπει να εισαχθεί στο ΧΑ, η ΕΝΣΥΜ, η Ενεργειακή Συμμετοχών, η εταιρία στην οποία περνά το 51% του ΑΔΜΗΕ και να βρεί τα κεφάλαια η «ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ», η εταιρία του δημοσίου που θα ελέγχει το 25% των μετοχών του Διαχειριστή για να πληρώσει στη ΔΕΗ το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών. Η ταυτόχρονη ολοκλήρωση όλων αυτών θα φέρει και την τελική υπογραφή της συμφωνίας με την κινεζική State Grid που αγοράζει το υπόλοιπο 24% έναντι 320 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι αρχικώς το δημόσιο είχε δεσμευτεί να καταβάλει για το 25%, το ποσό που αναλογικά αντιστοιχεί, με βάση το τίμημα που προσέφερε ο ιδιώτης επενδυτής για το 24%. Δεδομένης της προσφοράς της State Grid το ποσό αυτό είχε υπολογιστεί στα 330 εκατ. ευρώ. Ομως στη συνέχεια, μετά από τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο τρόπος υπολογισμού άλλαξε και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει το δημόσιο.
Με όλα τα μέτωπα ανοικτά, είναι φανερό ότι πολύ δύσκολα θα τηρηθούν οι προθεσμίες που έθετε η συμφωνία του Μαίου 2016 για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία προέβλεπε ότι αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 100%. Και μπορεί αν η καθυστέρηση είναι περιορισμένη ή οφείλεται στις διαδικασίες της Κομισιόν, οι δανειστές να δείξουν ανοχή αλλά αν ξεπεραστούν κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια, τα δεδομένα θα αλλάξουν.
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες η ΓΕΝΟΠ για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, στελέχη του συνδικάτου έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα σκοπιμότητας με στόχο την πώληση του 100% του Διαχειριστή.
Ενα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι αν οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ που θα περάσουν στο δημόσιο θα παραμείνουν στο δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται μέσω του υπουργείου Οικονομικών ή σε εύλογο χρονικό διάστημα θα περάσουν στο Υπερταμείο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το θέμα έχει τεθεί από τους δανειστές στις συνομιλίες που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ζητώντας επιπλέον να περάσει στο Υπερταμείο και το 34% του ΔΕΣΦΑ, του μεριδίου που θα απομένει στο δημόσιο μετά την πώληση του 66%.
Οσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ έγκυρες πηγές προσθέτουν ότι ενστάσεις για ενδεχόμενη μεταβίβαση του μεριδίου του Δημοσίου στο Υπερταμείο έχει διατυπώσει και η κινεζική State Grid, προφανώς γιατί εκτιμά ότι κάποια στιγμή το Υπερταμείο μπορεί να αποφασίσει την πώληση των μετοχικών συμμετοχών του δημοσίου σε διάφορες εταιρίες, περιλαμβανομένου και του ΑΔΜΗΕ.