H αύξηση των ΝΟΜΕ, της ποσότητας του ηλεκτρισμού από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ που διατίθεται μέσω δημοπρασιών, θα είναι το πρώτο και ενδεχομένως το μόνο μέτρο που θα χρειαστεί να νομοθετήσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Αυτή τουλάχιστον είναι η βασική επιδίωξη του υπουργείου, εν όψει της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στην Αθήνα όταν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Η αύξηση της ποσότητας των ΝΟΜΕ, τουλάχιστον στο επίπεδο για το οποίο εξαρχής πίεζαν οι δανειστές. χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση, καθώς οι πρόσθετες ποσότητες δεν καλύπτονται, από την ισχύουσα νομοθετική διάταξη.
Για τα υπόλοιπα θέματα, την πώληση του 40% των λιγτιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση με τους δανειστές θα περιστραφεί γύρω από τα μέτρα που θα πρέπει να δρομολογήσει η ελληνική πλευρά για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, στο πλαίσιο όμως των περιορισμών που θέτει η πολιτική για το Κλίμα και συγκεκριμένα η απόφαση να μην ανοίξουν νέα ορυχεία λιγνίτη.
Ας σημειωθεί ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απαγορεύει τη συμμετοχή της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση νέων ορυχείων λιγνίτη.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι για τη δεύτερη φάση που αφορά στην πώληση λιγνιτικών εργοστασίων και που όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει στο μάρκετ τεστ του Σεπτεμβρίου, δεν θα χρειαστεί η λήψη νομοθετικών μέτρων στο στάδιο αυτό της αξιολόγησης και ότι όλο το “πακέτο”, που ενδεχομένως στην τελική του μορφή να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την παραχώρηση των υδροηλεκτρικών, μετατίθεται για αργότερα, μετά το καλοκαίρι.
Με τη μεθόδευση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις πολιτικές παρενέργειες από την προώθηση στη Βουλή τώρα ενός νομοσχεδίου που θα προέβλεπε την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ακόμα σαφές αν οι δανειστές συμφωνούν με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ακόμα και αν η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν συμπεριληφθεί άμεσα στον εφαρμοστικό νόμο με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστούν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς.
Το ερώτημα είναι αν το κείμενο αυτό, η επικαιροποίηση του μνημονίου, θα αρκεστεί στην “κομψή” διατύπωση, της λήψης των “δομικών μέτρων”, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση ή αν θα προχωρήσει πάρα πάνω, περιγράφοντας τα δομικά μέτρα, δηλαδή την πώληση των μονάδων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών.
Ας σημειωθεί τέλος ότι η επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου και αφορά στη διάθεση 145 MW/h.