Το μέτρο μπορεί να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και να λειτουργήσει προς όφελος των ηλεκτροπαραγωγών σε βάρος όσων λειτουργούν με μηχανισμούς «απόκρισης ζήτησης», που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.
Δυσοίωνα προμηνύματα για την τύχη του ελληνικού σχεδίου για τα νέα ΑΔΙ, ένα μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπραγωγής στη χονδρική αγορά, δίνει η απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει σε βάθος έρευνα όσον αφορά τον μηχανισμό που προτείνει η Γερμανία για την εφεδρική ισχύ, με την αιτιολογία ότι το γερμανικό σχέδιο μπορεί να παραβιάζει την ευρωπαική οδηγία για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η Κομισιόν εξέφρασε επιφυλάξεις ότι το μέτρο μπορεί να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και να λειτουργήσει προς όφελος των ηλεκτροπαραγωγών σε βάρος όσων λειτουργούν με μηχανισμούς «απόκρισης ζήτησης», που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrette Vestager αναφέρει ότι «Η αξιόπιστη προσφορά ηλεκτρισμού είναι κρίσιμη για τη λειτουργία της οικονομίας και η Γερμανία έχει νόμιμο συμφέρον να διασφαλίσει επάρκεια εφοδιασμού για τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις. Είναι όμως ο δικός μας ρόλος να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρίες μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση μόνον όταν αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο και κατά τρόπο που να περιορίζει τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Προς το παρόν έχουμε έναν αριθμό επιφυλάξεων όσον αφορά την αναγκαιότητα σλλά και το σχέδιο της Γερμανίας για τις στρατηγικές εφεδρείες. Γι' αυτό το λόγο θα ερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα και θα καλέσουμε τρίτους να υποβάλουν τις απόψεις τους για το σχέδιο».
Ας σημειωθεί ότι όλα τα σχέδια αποζημίωσης ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από τα εθνικά συστήματα των χωρών μελών της ΕΕ, πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ (Ενέργειας και Ανταγωνισμού) προτού τεθούν σε εφαρμογή.