Παρότι η αύξηση της ποσότητας των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές η επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ θα διεξαχθεί κανονικά, την Τετάρτη 26 Απριλίου, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη δημοπρασία αφορά 145 MWh/h με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ/MWh, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας της ΡΑΕ, που ενέκρινε την σχετική πρόταση του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί από την πλατφόρμα του ΛΑΓΗΕ, όπως και η προηγούμενη, της 31ης Ιανουαρίου.
Δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές έχουν όσοι είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο ως τις 7 Απριλίου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των δημοπρασιών για το 2017, που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ ακολουθούν άλλες δύο δημοπρασίες στις 12 Ιουλίου για 145 Mwh/h και στις 18 Οκτωβρίου για 245 Mwh/h.
Ωστόσο οι ποσότητες αυτές θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω με νομοθετική ρύθμιση, όποτε κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, η οποίοι έχουν ζητήσει το 2017 να διατεθεί μέσω της διαδικασίας αυτής τουλάχιστον το 18% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έναντι του 12% που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Εν τω μεταξύ το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά άρχισε και πάλι να μειώνεται με ρυθμούς της τάξης του 1% τον μήνα (Φεβρουάριο και Μάρτιο), μετά από μία περίοδο στασιμότητας αλλά και ελαφράς αύξησης κατά τους τελευταίους μήνες του 2016. Ωστόσο, ακόμα απέχει πολύ από τον στόχο του μνημονίου, που για το 2017 προέβλεπε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2015 και κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020. ( οι στόχοι αφορούν στο μερίδιο της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα).
Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι ποσότητες ΝΟΜΕ που δόθηκαν το 2016 δεν μείωσαν το μερίδιο της ΔΕΗ, με πολλούς να θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος τους διοχετεύτηκε σε εξαγωγές.
Το ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά από εδώ και πέρα. Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία δημοπρασία του Ιανουαρίου είχε εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγοραστές, εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού και μεγάλους καταναλωτές με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η τιμή. Οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς για την επικείμενη δημοπρασία είναι ότι δύσκολα θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον που υπήρξε στην προηγούμενη, αν και η ποσότητα φαίνεται ότι θα απορροφηθεί.
Οι μεγάλοι παίκτες περιμένουν τις δομικές αλλαγές στην αγορά, όπως οι πωλήσεις μονάδων κλπ εκ των πραγμάτων όμως οι διαδικασίες αυτές χρειάζονται αρκετό χρόνο για να υλοποιηθούν, οπότε στην τρέχουσα φάση μόνον τα ΝΟΜΕ προσφέρουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.