Όπως μεταδίδει το protothema.gr, το ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, εκτός από λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Μπουλαξής μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το αν η ιδιωτικοποίηση μέρους των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ θα συμπεριλάβει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε πως "γνωρίζω ότι είναι στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή την περίοδο" τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει περαιτέρω πληροφορίες για την εξέλιξη των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Πάντως ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έσπευσε να επισημάνει σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφων πως το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός και πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει ή θα εξαιρεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Ο κ. Μπουλαξής κράτησε αποστάσεις από το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ λέγοντας μεταξύ άλλων πως "Η πρόταση ΝΟΜΕ έγινε το 2014. Η παρούσα διοίκηση της ΡΑΕ δεν ρωτήθηκε. Εμείς απλά υλοποιούμε. Είναι τρόπος ανοίγματος της αγοράς; Όταν προτάθηκε έγινε με την λογική ένα μικρό κομμάτι παραγωγής της ΔΕΗ να περάσει και σε άλλους προμηθευτές σε επίπεδα λιανικής. Για να υπάρξει απελευθερωμένη αγορά απαιτούνται περισσότεροι παίκτες" ενώ απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου για το αν οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν λύση για την ενεργειακή κρίση είπε "Η ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπίζεται με τις υποδομές και τη καλή οργάνωση των αγορών. Αν έχεις καλούς κανόνες αποφεύγεις τις κρίσεις ανεξάρτητα ποιος έχει την παραγωγή".
ΥΚΩ
Εκτός αυτών ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνονται σημαντικά από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) την στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν την συγκεκριμένη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. "Τα παραδείγματα που έχουμε από ΕΕ και διεθνώς είναι πως οι ΥΚΩ έχουν κρατική χρηματοδότηση" είπε χαρακτηριστικά για να ρίξει το "καρφί" προς την κυβέρνηση λέγοντας "Αυτό είναι πολιτική απόφαση και όχι στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ".
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν τα περισσότερα νοικοκυριά έρχονται να αντισταθμίσουν κατά 90% (περίπου 600 – 700 εκατ. ευρώ) το επιπρόσθετο κόστος μεταφοράς ενέργειας στα νησιά και κατά 10% τα μειωμένα τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνους.
"Διαβάζοντας ένα λογαριασμό βλέπει κανείς χρεώσεις: ενέργειας, δικτύου μεταφοράς, διανομής, ΕΤΜΕΑΕΡ και χρέωση για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Θα ήθελα να πω ότι η χρέωση μεταφοράς και διανομής ενέργειας δεν είναι άσχετη με την κατανάλωση ενέργειας" είπε αρχικά ο κ. Μπουλαξής για να προσθέσει "Για τις ΥΚΩ πράγματι υπάρχει συζήτηση για το αν είναι τέλος ή φόρος. Ήταν ανοικτή η συζήτηση και το 2012 όταν αποφασίστηκε οι χρεώσεις να μην καθορίζονται από τη ΡΑΕ ή την ΔΕΗ αλλά με νόμο που όρισε την χρέωση ανα είδος καταναλωτή. Για να αλλάξει η χρέωση πρέπει να έρθει τροπολογία".
Όταν δε η κυρία Χριστοδουλοπούλου σχολίασε πως "ένα κράτος πρόνοιας – αν υπάρχει κράτος πρόνοιας - πρέπει να αναλαμβάνει το κόστος των ΥΚΩ" ο κ. Μπουλαξής είπε πως "Με το πακέτο που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιου είδους χρεώσεις πρέπει να αποκοπούν από το τιμολόγιο και να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό".
Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λύση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών εξηγώντας πως "τα εργοστάσια που λειτουργούν στα νησιά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους εξαιτίας των εκπεμπόμενων ρύπων. Πρέπει να υπάρξει λύση τους προσεχείς μήνες, εντός του 2017".