Tις τελευταίες λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, το οποίο στη φάση αυτή αφορά σε φωτοβολταικά και αιολικά, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προκειμένου μέσα στον Μάιο το σχέδιο να υποβληθεί επισήμως προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ας σημειωθει ότι στο καθεστώς της δημοπρασίας δεν εντάσσονται τα μεμονωμένα αιολικά, ισχύος κάτω των 3 MW καθώς και οι λεγόμενες «ενεργειακές κοινότητες» κάτω των 6 MW.
Το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ διαμορφώνεται πάνω στο κείμενο της πρότασης που εκπόνησε η ΡΑΕ και βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Κομισιόν, προκειμένου όταν κατατεθεί επίσημα, να μην υπάρξουν προβλήματα και να εγκριθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Η τελευταία εκδοχή του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπως δημοσιεύτηκε στην Handlesblatt, αναφέρει ότι το νέο καθεστώς των ΑΠΕ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο 2017, με τις ελληνικές αρχές να έχουν ετοιμάσει το νέο πλαίσιο για την υποστήριξη των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας. Επίσης στο κείμενο του Μνημονίου προβλέπεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι πιλοτικές δημοπρασίες για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, κάτι το οποίο ωστόσο έχει γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο.
Η πλήρης διαδικασία δημοπράτησης θα καθοριστεί και θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγει το μνημόνιο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας εκτιμά ότι το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τις διαγωνιστικές διαδικασίες ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Από το νέο καθεστώς των ΑΠΕ εξαιρούνται των διαγωνιστικών διαδικασιών όλες οι υπόλοιπες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας (βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά κλπ),
Οι δε διαγωνισμοί για τα φωτοβολταικά και τα αιολικά θα διεξάγονται ξεχωριστά για κάθε τεχνολογία.
Μόλις το ΥΠΕΝ λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν, θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των ανταγωνιστικών διαδικασιών.