Περί τα 15-20 εκ. ευρώ, σε ετήσια βάση, για τη χρονική περίοδο 2013-2020, υπολογίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το κόστος του μέτρου της λεγόμενης «αντιστάθμισης» για το CO2 της βιομηχανίας, δηλαδή, της ενίσχυσης των ενεργοβόρων εργοστασίων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διαρροής άνθρακα, εξαιτίας του έμμεσου κόστους εκπομπών το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ. Ο ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε, ήδη, τη σχετική απόφαση και αναμένεται να τη συνυπογράψουν, τις προσεχείς ημέρες, οι υπουργοί Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και Οικονομικών. Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς, εδώ και καιρό ήταν βασικό αίτημα, του εγχώριου βιομηχανικού κλάδου, η κάλυψη του έξτρα κόστους που προκύπτει από τα υψηλά τιμολόγια ηλεκτρισμού, εξαιτίας της δαπάνης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Όπως έγινε γνωστό, Παράλληλα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των Ευρωπαϊκών θέσεων σε ζητήματα Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής, το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, Κων/νο Μαθιουδάκη, διεκδικεί την περαιτέρω ενίσχυση των ασθενέστερων κρατών-μελών, όπως προσδιορίζεται από το κατά-κεφαλήν Α.Ε.Π. τους σε σχέση με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέσω υψηλότερου ποσοστού ανακατανομής για αλληλεγγύη και ανάπτυξη (solidarity and growth) των προς δημοπράτηση δικαιωμάτων στο ΣΕΔΕ. Σε δήλωσή του, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «η Αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να προστατέψει την Ευρωπαϊκή και Ελληνική βιομηχανία από τον διεθνή ανταγωνισμό. Είναι ένα μέτρο που ήρθε για να μείνει πολλά χρονιά, καθώς θεωρείται δεδομένη η επέκτασή τους και μετά το 2020». «Η Ελληνική Πολιτεία, -πρόσθεσε ο ΥΠΕΚΑ-, με συντονισμένες προσπάθειες διεκδικεί την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μέσω ενός δικαιότερου συστήματος κατανομής προς τις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και έχουν απολέσει σημαντικό τμήμα της ανταγωνιστικότητας τους».
Τον ερχόμενο μήνα, στο μεταξύ αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» για τη «διακοψιμότητα», ένα άλλο κρίσιμο μέτρο ανακούφισης της ελληνικής βιομηχανίας, που, τελεί υπό διαπραγμάτευση με τιε Βρυξέλλες. Πρόκειται για κυρίαρχο θέμα με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το μέτρο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. και έχει να κάνει με τη δυνατότητα διακοπής ή τον περιορισμό της παροχής ρεύματος σε μεγάλους καταναλωτές, έναντι μίας αποζημίωσης, όποτε ο ΑΔΜΗΕ, ήτοι, ο διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς εκτιμά πως είναι απαραίτητο, ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ και να διατηρηθεί σταθερό το σύστημα – η διακοψιμότητα είχε θεσμοθετηθεί, εδώ και ένα χρόνο, με νόμο, που δεν εφαρμόσθηκε λόγω διαφωνίας Τρόϊκας-ΕΕ. Η φόρμουλα που προτείνεται, τώρα, ως πιθανότερη -και αποδεκτή- θα συνδέει τον όλο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με τη δυνατότητα διακοπής φορτίου προς τους μεγάλους καταναλωτές ή μεγάλες ομάδες καταναλωτών –το εισηγείτο και η ΡΑΕ στο σχεδιασμό της, σχετικά με την αναμόρφωση του μηχανισμού ανταμοιβής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διαθέσιμη ισχύ που παρέχουν στο σύστημα και θα αντικαταστήσει τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) που ισχύουν σήμερα για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών.
Tην ίδια ώρα, στην υπογραφή σύμβασης με το Λειτουργό Αγοράς Ενέργειας A.E. (ΛΑΓΗΕ A.E.) προχώρησε το ΥΠΕΚΑ. Με την εν λόγω Σύμβαση, ανατέθηκαν στον ΛΑΓΗΕ Α.Ε. τα καθήκοντα του εκπλειστηριαστή για τη δημοπράτηση των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του θερμοκηπίου του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 22 (1) του Κανονισμού (Ε.Ε.) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1031 της 12ης Νοεμβρίου 2010 «για τον χρόνο διεξαγωγής, τη διαχείριση και τις λοιπές πτυχές των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου κατ’ εφαρμογήν της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αέριων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας». Το ρόλο του εκπλειστηριαστή τα προηγούμενα δύο χρόνια αναφορικά με τις δημοπρατήσεις Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίου του θερμοκηπίου της τρίτης φάσης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU- ETS) είχε αναλάβει, εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το οποίο η συνεργασία υπήρξε άριστη. Ωστόσο, λόγω της ευρύτερης προσπάθειας περιορισμού των δημόσιων δαπανών, τις δημοπρατήσεις πλέον θα διενεργεί ο ΛΑΓΗΕ με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.