Κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Αρτα - Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο και με την Εnergean Oil & Gas για την Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «ανοίξαμε κύκλο συζητήσεων και με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες και για άλλες περιοχές πλην του Ιονίου».
Μόλις την περασμένη Παρασκευή είχαν βρεθεί στην Αθήνα κορυφαία στελέχη της ExxonMobil και της Total, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επικρατεί, ενώ σήμερα στις τελετές υπογραφής των συμβάσεων παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της ισπανικής Repsol, με την οποία η Energean Oil έχει κάνει κοινοπραξία για τις έρευνες σε Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα.
Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μίσθωσης των θαλάσσιων οικοπέδων 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξία Total - Edison -ΕΛΠΕ και του οικοπέδου 10 με τα ΕΛΠΕ.
Ο Γρηγόρης Στεργιούλης
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε τις τρεις προϋποθέσεις που χρειάστηκαν για το χτίσιμο συμμαχιών με ξένες εταιρίες:
1. Η ύπαρξη κοιτασμάτων.
2. Η πορεία σταθερότητας της οικονομίας
3. Η οικονομική ισχύς των εμπλεκομένων
Ο Μαθιός Ρήγας
Μήνυμα σταθερότητας χρειάζεται να εκπέμψει, και αυτό συμβαίνει τώρα, η χώρα μας για να προσελκύσει επενδυτές όπως η Repsol.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Ρήγας έκανε γνωστό επίσης ότι η εταιρία μαζί με την ισπανική πολυεθνική ενδιαφέρονται και για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Ανήγγειλε δε την έναρξη της ερευνητικής φάσης στην Αιτωλοακαρνανία άμεσα, σημειώνοντας ότι το κόστος των σεισμικών ερευνών θα ανέλθει στα 15 με 20 εκατ. δολάρια, ενώ η κάθε γεώτρηση ανέρχεται στα 30 εκατ. δολ.