Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Δανίας και του Βελγίου δεσμεύθηκαν να εγκαταστήσουν νέα παράκτια αιολική ενέργεια 60 γιγαβάτ μέσα στην επόμενη δεκαετία, δηλαδή παραπάνω από πενταπλάσια σε σχέση με την υπάρχουσα ικανότητα παραγωγής.
Οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών εξέδωσαν από κοινού με τους διευθύνοντες συμβούλους 25 εταιριών, περιλαμβανομένης της Dong Energy, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας παράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, με την οποία δεσμεύονται να συνεργαστούν με σκοπό την αύξηση των επενδύσεων και τη μείωση των κοστών.
Η ανακοίνωση, η οποία υπογράφηκε σήμερα στο Λονδίνο, αποτελεί επέκταση μιας συμφωνίας που έκλεισαν 10 βόρειες ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι, ώστε να συνεργαστούν για τη μείωση των κοστών που απορρέουν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θάλασσα.
Επιπλέον, η εμπορική ένωση WindEurope τόνισε πως θα ζητήσει από τις επτά χώρες που έλειπαν από τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας να στηρίξουν κι αυτές την κοινή ανακοίνωση. Κάποια κράτη, όπως η Βρετανία, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τη διενέργεια γενικών εκλογών, εξήγησε το σώμα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg New Energy Finance, υπήρχαν περίπου 13,8 γιγαβάτ παράκτιας αιολικής ενέργειας παγκοσμίως πέρυσι. Οι τιμές για την παράκτια αιολική ενέργεια στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια και βυθίστηκαν 22% μόνο το 2016.
Τον Απρίλιο, η βιομηχανία ξεπέρασε ένα νέο ορόσημο με σχετικές δημοπρασίες της γερμανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των οποίων τα συμβόλαια που προσφέρθηκαν θα οδηγήσουν στη δημιουργία παράκτιας αιολικής ενέργειας, χωρίς επιδοτήσεις, στις τιμές της αγοράς μέχρι το 2025.
«Με αυτή την κοινή ανακοίνωση, κορυφαίες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις προχωρούν στο επόμενο βήμα, δεσμευόμενες να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μεγάλων όγκων παράκτιας αιολικής ενέργειας», εξήγησε ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή της στρατηγικής σημασίας της παράκτιας αιολικής ενέργειας ως καθαρής, ανταγωνιστικής και αξιόπιστης πηγής ενέργειας για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Οι χώρες και οι εταιρίες τόνισαν πως στοχεύουν στην τόνωση των προσπαθειών αξιοποίησης «σημαντικών όγκων» παράκτιας αιολικής ενέργειας. Υποστήριξαν την προώθηση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης στο θέμα της ανανεώσιμης ενέργειας, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενα δίκτυα υποδομών που μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη να διαχειρίζονται με ευέλικτο τρόπο διακοπτόμενη αιολική ενέργεια, με σκοπό τη μείωση κοστών.