Τα ΕΛΠΕ και η Mοτορ ‘Οιλ φαίνεται ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον αλλά και από κάποια απόσταση, τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Jet Oil , η οποία ακόμα δεν έχει καταλήξει, παρότι έχουν παρέλθει οι συμβατικές προθεσμίες που είχαν θέσει οι τράπεζες για το σχέδιο διάσωση της εταιρίας.
Πρόκειται για το σχέδιο που έχει υποβάλει στους πιστωτές η Centracore Energy, εταιρία με έδρα την Αυστρία, στην οποία μετέχει με ποσοστό 19,9% ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft. Mέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών, της Centracore και των εκπροσώπων της Jet Oil, συνεχίζονται μέσω της ανταλλαγής άτυπων προτάσεων και της σιωπηρής παράτασης των προθεσμιών, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.
Κατά τις ίδιες πηγές, τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Mότορ Όιλ δεν θα απέκλειαν μία κίνηση για την απόκτηση της Jet Oil ή τουλάχιστον των “καλών” περιουσιακών της στοιχείων, όπως οι αποθηκευτικοί χώροι στο Καλοχώρι, Θεσσαλονίκης. Ωστόσο για να μπορέσει τρίτος όμιλος να εκδηλώσει ενδιαφέρον θα πρέπει κατ’ αρχήν να ναυαγήσει οριστικά το σχέδιο της Centracore, με την οποία οι πιστωτές συζητούν την περίοδο αυτή κατ’ αποκλειστικότητα. Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν με νόημα ότι αν εφαρμοζόταν το “μοντέλο Μαρινόπουλου” στην περίπτωση της Jet Oil, τότε θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα.
Η Jet Oil έχει περιέλθει σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, ενώ στις 15 Μαΐου θεωρητικά έληξε η προθεσμία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων των τραπεζών με την Centracore.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες από τις πιστώτριες τράπεζες δεν αποδέχθηκαν τις εγγυήσεις της Cetracore Energy, η οποία στη συνέχεια υπέβαλε πρόσθετα στοιχεία, αίροντας ορισμένες από τις επιφυλάξεις. Κατά τις ίδιες πηγές το σχέδιο του υποψήφιου αγοραστή προβλέπει μερική διαγραφή χρεών, εξόφληση μέρους των υπολοίπων μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ή συνδυασμό τιμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού. Το προτεινόμενο τίμημα φθάνει στα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία που έχουν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι.
Το σύνολο των οφειλών της Jet Oil ξεπερνούν τα 200 εκατ ευρώ, ενώ μεταξύ των πιστωτών της εταιρίας συγκαταλέγονται τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Μότορ Οιλ.
Οι εγκατασάσεις αποθήκευσης καυσίμων στο Καλοχώρι, με αποθηκευτικό δυναμικό της τάξης των 220.000 τόνων και αγωγό που τις συνδέει απ’ ευθείας με το λιμάνι θεωρούνται ως το πιο ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της Jetoil και γι’ αυτό έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς σενάρια για την αυτόνομη πώλησή του.