Tην έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, που προγραμματίστηκε για τις 6 Ιουλίου, με αντικείμενο την πώληση του μεριδίου 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ φαίνεται πως περιμένει τελικώς το ΤΑΙΠΕΔ για να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή, με τα ΕΛΠΕ να διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι το τίμημα είναι αυτό που θα κρίνει τελικώς τις εξελίξεις.
Φαίνεται μάλιστα ότι τα ΕΛΠΕ, στα οποία βασικοί μέτοχοι είναι η Paneuropean Energy Holdings του ομίλου Λάτση με 45,47% και το δημόσιο με 35,47%, θα ήθελαν να βάλουν τον πήχη του τιμήματος, στο επίπεδο των 400 εκατ. ευρώ της προσφοράς της Socar, το 2013, αν και τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε. ‘Ισως αυτό εν μέρει να ερμηνεύει και την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προσλάβει όχι έναν αλλά δύο ανεξάρτητους εκτιμητές για την αποτίμηση της αξίας του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, καθώς και νομικό σύμβουλο, ενώ εντός των ημερών υπογράφει τη σύμβαση για την πρόσληψη του χρηματοοικονομικού συμβούλου.
Ας σημειωθεί ότι, στα τέλη Μαίου, με αιφνιδιαστική παρέμβαση της Paneuropean , αναβλήθηκε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ, η οποία προγραμματίστηκε εκ νέου για τις 23 Ιουνίου. Το θέμα ΔΕΣΦΑ δεν περιλαμβανόταν, ούτε περιλαμβάνεται στην ατζέντα της τακτικής γενικής συνέλευσης, γι’ αυτό και όπως αναφέρουν κύκλοι των ΕΛΠΕ θα συζητηθεί ξεχωριστά στην έκτακτη γενική συνέλευση. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τη σύναψη Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, και των ΕΛΠΕ, για την από κοινού διάθεση της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΠΕ θα επιδιώξουν ακόμα και μέσα στο μνημόνιο αυτό, ή αν δεν καταστεί δυνατόν, σε κάποιο από τα συνοδευτικά κείμενα του διαγωνισμού, να συμπεριληφθεί έστω και μία διατύπωση που να σχετίζεται με το τίμημα ως κριτήριο για την πώληση.
Από το προς μεταβίβαση 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, το μεγαλύτερο τμήμα το 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ και το 31% στο δημόσιο.
Τα ΕΛΠΕ έχουν επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον τους για ενεργό συμμετοχή στην αγορά φυσικού αερίου και με τις προοπτικές που διανοίγονται για τον ΔΕΣΦΑ, με τα πρότζεκτ για διεθνείς αγωγούς αερίου που θα περνούν από τη χώρα, ενδεχομένως να προτιμούσαν τη διατήρηση της συμμετοχής τους στον Διαχειριστή.
Το ελληνικό δημόσιο όμως είναι δεσμευμένο στο μνημόνιο με τους δανειστές για την πώληση του 66% της εταιρίας.
Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι αρκετοί Ευρωπαίοι Διαχειριστές Αγωγών επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ, είτε σε σύμπραξη μεταξύ τους , είτε ανεξάρτητα.