Η EBRD έκανε ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση της χρηματοδότησης του διασυνοριακού εμπορίου στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας ένα επιτυχημένο σεμινάριο αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.
Το εν λόγω διήμερο σεμινάριο, παρακολούθησαν 153 συμμετέχοντες από τοπικές τράπεζες, οργανισμούς και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τη στήριξη της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς.
Το σεμινάριο, συνέβαλε επίσης στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για το διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό στον τομέα της χρηματοδότησης του διασυνοριακού εμπορίου (CITF).
Η κ. Sabina Dziurman, επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε: «Η προώθηση της χρηματοδότησης του διασυνοριακού εμπορίου στην Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς στόχους της EBRD, καθώς με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται η επανένταξη της ελληνικής οικονομίας στην περιφερειακή και παγκόσμια αγορά που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η εν λόγω στήριξη δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη των ικανοτήτων και της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επωφεληθούν από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εκπαίδευσης και η EBRD είναι υπερήφανη για την ενεργή συμμετοχή της σε αυτό».
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης διασυνοριακού εμπορίου της EBRD ξεκίνησε το 1999 και εφεξής έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Έχει ως στόχο την προώθηση του διεθνούς εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών στις οποίες επενδύει η EBRD και προσφέρει μία σειρά προϊόντων για τη διευκόλυνση του εν λόγω εμπορίου.
Με το πρόγραμμα αυτό η EBRD παρέχει εγγυήσεις σε διεθνείς αποδέκτριες τράπεζες, αναλαμβάνοντας τον πολιτικό και εμπορικό κίνδυνο πληρωμών για διεθνείς εμπορικές συναλλαγές που διεκπεραιώνουν εκδότριες τράπεζες από τις χώρες στις οποίες επενδύει η EBRD.
Σήμερα, στο πρόγραμμα χρηματοδότησης διασυνοριακού εμπορίου της EBRD συμμετέχουν περισσότερες από 800 αποδέκτριες τράπεζες παγκοσμίως και 96 εκδότριες τράπεζες-εταίροι από 26 χώρες στις οποίες επενδύει η EBRD, με συνολικά χρηματοδοτικά όρια που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ.