Οι τρεις μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της Δύσης στηρίζουν το Κατάρ στην προσπάθειά του να αυξήσει την παραγωγή αερίου, παρέχοντας στη Ντόχα ένα ισχυρό στήριγμα στη σκληρή αντιπαράθεση με τις άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου, όπως γράφει το Euractiv.
Oι διευθύνοντες σύμβουλοι της ExxonMobil, της Shell και της γαλλικής Total συναντήθηκαν με τον Εμίρη Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, πριν το Κατάρ ανακοινώσει το σχέδιό του να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά 30% και αφού είχε ξεσπάσει η κρίση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συνδράμουν το Κατάρ για να πετύχει τον φιλόδοξο στόxο του για την αύξηση της παραγωγής σε 100 εκατ. Τόνους LNG ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 1/3 της τρέχουσας παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου αερίου, μέσα στα επόμενα πέντε με επτά χρόνια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil κ. Darren Woods και ο διευθύνων σύμβουλος της Shell κ. Βen van Beurden συναντήθηκαν με τον Εμίρη αφού οι τέσσερις αραβικές χώρες επέβαλαν το εμπάργκο στο Κατάρ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Total κ. Patrick Pouyanne επίσης επισκέφθηκε τη Ντόχα τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι τρεις εταιρίες διαθέτουν μεγάλες επενδύσεις σε χώρες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και προσπαθούν να παραμείνουν ουδέτερες μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων , του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ.
Σύμφωνα με στέλεχος μίας από τις εταιρίες -καθώς και οι τρεις επισήμως έχουν αρνηθεί να λάβουν θέση- η τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία που παρουσιάζει η επένδυση στο Κατάρ αξίζει την ανάληψη του σημαντικού πολιτικού ρίσκου.
Οι πωλήσεις πετρελαίου και αερίου ήταν αυτές που οδήγησαν στην ανάδειξη του Κατάρ σε περιφερειακό παίκτη στην αγορά ενέργειας μετά τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και το ενδιαφέρον των μεγάλων ενεργειακών ομίλων για την αύξηση του LNG υπογραμμίζει το μεγάλο οικονομικό όπλο που διαθέτει μακροπρόθεσμα το Κατάρ στην πολιτική αντιπαράθεση με του γείτονές του.
Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αερίου μετά τη Ρωσία. Το κόστος παραγωγής στο Κατάρ είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως. ‘Ετσι το σχέδιό του για την αύξηση της παραγωγής φάνηκε να δίνει το έναυσμα του πυρός στον πόλεμο τιμών του LNG, μέσω του οποίου η Ντόχα προσπαθεί να υπερασπιστεί το μερίδιο της στη διεθνή αγορά απέναντι στο αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο (shale gas), το οποίο όμως έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Ο ρόλος των εταιριών
Η Exxon, η Shell και η Total έχουν ήδη υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στο Κατάρ και ιδιαίτερα σε έργα υγροποίησης αερίου.
Ο κ. Darren Woods, o νυν διευθύνων σύμβουλος της Exxon, o oποίος ταξίδεψε στη Ντόχα στις 26 Ιουνίου, είναι ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Rex Tillerson, όταν πριν λίγους μήνες εγκατέλειψε τη θέση του διευθύνοντος στην Exxon για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ.
Η Exxon έχει παρουσία στο Κατάρ από το 1935 και ο κ. Τillerson ήταν εκείνος, κάτω από τα ηνία του οποίου η Exxon βοήθησε στο κτίσιμο της βιομηχανίας αερίου του Κατάρ.
Σήμερα η Exxon είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Κατάρ με εντονότατη παρουσία στις εγκαταστάσεις LNG. Oι δραστηριότητές της στο εμιράτο αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% του διεθνούς πορτoφόλιο του ομίλου , σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων WoodMackenzie.
O διευθύνων σύμβουλος της Shell κ. Van Beurden ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο Κατάρ μετά την επιβολή του αραβικού εμπάργκο και μάλιστα λίγες ημέρες αργότερα έκλεισε ένα νέο deal με τη Ντόχα για την προμήθεια της Shell, που είναι ο μεγαλύτερος trader αερίου στον κόσμο, με 1,1 εκατ. τόνους αερίου ετησίως για 5 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2019.
Οι επενδύσεις της Shell στο Κατάρ περιλαμβάνουν και το Pearl GTL, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση υγροποίησης αερίου παγκοσμίως. Περίπου το 6% του χαρτοφυλακίου διεθνών δραστηριοτήτων της Shell είναι επενδεδυμένο στο Κατάρ.