Τraders, εξαγωγείς ηλεκτρισμού και προμηθευτές αναμένεται να δώσουν σήμερα ένα ισχυρό παρών στη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), που μπορεί μεν να ξεκινά από αρκετά χαμηλή τιμή αλλά αναμένεται να δώσει «κτυπήματα» σε υψηλά επίπεδα.
Πρόκειται για την τρίτη δημοπρασία της φετινής χρονιάς, για ποσότητα και πάλι 145 MWh/h, που πραγματοποιείται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας και εκκινεί στη νέα τιμή των 32,05 ευρώ ανά MWh/h, αρκετά κάτω από την προηγούμενη των 37,37 ευρώ/MWh ανά ώρα.
Δεδομένης της μικρής ποσότητας και της χαμηλής τιμής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη ΡΑΕ η δημοπρασία που διεξάγει ο ΛΑΓΗΕ αναμένεται να συγκεντρώσει ενδιαφέρον όχι μόνον όμως από τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας και μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρισμού αλλά και από πολλούς traders και εξαγωγείς, καθώς η φθηνή τιμή αποτελεί κίνητρο, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.
Μάλιστα αρκετοί προμηθευτές εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν τις ποσότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται ακριβώς λόγω των trader και των εξαγωγέων, που μπορούν να επωφεληθούν διπλά, όχι μόνον μεταπουλώντας σε αγορές του εξωτερικού αλλά και διαθέτοντας πακέτα στη δευτερογενή αγορά για τα προϊόντα ΝΟΜΕ, όπου διαμορφώνονται υψηλότερες τιμές.
Κάποιες σκέψεις, που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν πρόσφατα στη ΡΑΕ για να τεθεί ένας φραγμός στις εξαγωγές προιόντων ΝΟΜΕ δεν καρποφόρησαν, τουλάχιστον στην πρόσφατη αναθεώρηση των όρων της δημοπρασίας, όπως αποτυπώθηκε στην απόφαση της ΡΑΕ που εκδόθηκε τον Ιούνιο.
Στο παρελθόν, όταν ξεκινούσαν οι δημοπρασίες, είχε επιχειρηθεί και τότε να τεθούν κάποιοι περιορισμοί διαφώνησαν όμως οι θεσμοί, με αποτέλεσμα η σχετική ρύθμιση να αποσυρθεί.
Τα προιόντα ΝΟΜΕ αφορούν σε ποσότητες ηλεκτρισμού παραγόμενου από τα λιγντικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, δηλαδή τη φθηνή ηλεκτροπαραγωγή στην οποία δεν έχουν πρόσβαση οι ιδιώτες, των οποίων οι μονάδες λειτουργούν μόνον με φυσικό αέριο.
Στόχος του μέτρου είναι να μεταφερθεί και τους ιδιώτες προμηθευτές το ανταγωνιστικό αυτό πλεονέκτημα, που είχε η ΔΕΗ μέχρι την εφαρμογή των δημοπρασιών,
Σε πρόσφατη ανάλυσή της για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η κα Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος του ΔΣ της ΡΑΕ με αρμοδιότητες και στην εποπτεία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμιζε ότι και τις τρεις προηγούμενες δημοπρασίες διοχετεύτηκε όλη η ποσότητα και πέραν των τριών καθετοποιημένων εταιριών ηλεκτρισμού σημαντικές ποσότητες απορροφήθηκαν και από ΄λάλλους προμηθευτές.
Στην πρώτη δημοπρασία, στις 25 Οκτωβρίου 2016, με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ/MWh η μέγιστη αποδεκτή προσφορά, τα 37,5 ευρώ/MWh, δεν απείχε ιδιαίτερα από την τιμή εκκίνησης. Στη δεύτερη και τρίτη δημοπρασία ο ανταγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν αισθητά εντονότερος με την τελευταία αποδεκτή προσφορά να ανέρχεται στα 41,14 ευρώ/MWh και 40,02 ευρώ/MWh αντιστοίχως. Η άνοδος της τιμής αντανακλά, όπως αναφέρει η κα Καρακατσάνη, την ισχυρότερη αξία που απέκτησαν τα προθεσμιακά προιόντα ως εργαλεία διαχείρισης ρίσκου λόγω των υψηλότερων επιπέδων Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), που προκάλεσε η κρίση φυσικού αερίου τον χειμώνα.
Γιο τους ιδιώτες προμηθευτές οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ διασφαλίζουν μία σταθερή τιμή για μία ποσότητα που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό ή και πλήρως το φορτίο βάσης τους.
Τέλος, όσον αφορά στους καταναλωτές, η αίσθηση είναι ότι τα ΝΟΜΕ προκάλεσαν έντονο ανταγωνισμό στη Μέση Τάση, δηλαδή σε μικρομεσαίες βιομηχανίες, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, μεγάλους επαγγελματικούς χώρους κλπ. Στην κατηγορία αυτή των πελατών εμφανίστηκαν τιμολόγια με ιδιαίτερα ευνοικούς όρους με την ανταγωνιστική χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας (ευρώ/kwh) να υποχωρεί σημαντικά, ως και τα 48 ευρώ/MWh. Στα προιόντα που αφορούν στους οικιακούς καταναλωτές τα νέα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών κυμάνθηκαν σε επίπεδα περί τα 75 ευρώ/MWh, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που υποχώρησαν κάτω των 70 ευρώ/ MWh με ελάχιστο τα 68 ευρώ/MWh για μέσα επίπεδα κατανάλωσης.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι τα ΝΟΜΕ μπορούν να δημιουργήσουν ένα όφελος ικανό να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως για μέσα επίπεδα κατανάλωσης.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τα ΝΟΜΕ εκφράζει βέβαια η ΔΕΗ, η οποία υποχρεώθηκε στο μέτρο αυτό προκειμένου να ανοίξει η αγορά. Πουλώντας σε χαμηλή τιμή ένα μέρος της πιο προσοδοφόρου παραγωγής της και χάνοντας έτσι τα έσοδα που θα είχε αν τη πουλούσε στην τιμή των τιμολογίων της, το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ΔΕΗ από τα ΝΟΜΕ επιβαρύνθηκε με 21,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
Το επόμενο τρίμηνο το κόστος μπορεί να αυξηθεί, καθώς η σημερινή δημοπρασία ξεκινά με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης κατά 5,32 ευρώ/ MWh ανά ώρα.
Δείτε ποιοι συμμετέχουν στη διαδικασία
http://www.lagie.gr/agora/mitroa/mitroo-symmetechonton-ssiep/emporoi/eggegrammenoi/