Συμβούλους για τη μετάβαση στο ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού, το target model, αποφάσισε να προσλάβει η ΡΑΕ, που επιδιώκει έως το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τους Κώδικες προκειμένου να τους θέσει σε δημόσιο διαβούλευση τον Οκτώβριο. Εξάλλου, πριν τεθείί σε λειτουργία το target model, στα μέσα του 2018, θα έχει προηγηθεί η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού πρώτα με την ιταλική και κατόπιν με τη βουλγαρική, ώστε μέσω των διασυνδέσεων να αμβλυνθούν τυχόν στρεβλώσεις.
Οι σύμβουλοι θα συμβάλλουν στην κατάρτιση των κωδίκων λειτουργίας των τριών νέων αγορών που μαζί με προθεσμιακή αγορά θα αποτελέσουν τον πυρήνα για το νέο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Πρόκειται για τις αγορές Εξισορρόπησης, Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια αγορά ηλεκτρισμού.
Τους κώδικες των τριών αγορών τους επεξεργάζεται ο ΑΔΜΗΕ με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου και την υποστήριξη του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της ΕΕ (“JRC”).
Το πρώτο που θα πρέπει να αξιολογηθεί είναι η συμβατότητα των υπό διαμόρφωση Κωδίκων με τις σχετικές αποφάσεις και Κανονισμούς της ΕΕ, καθώς και η συμβατότητα των υπό διαμόρφωση αγορών στην Ελλάδα με τις αγορές των γειτονικών συστημάτων στο πλαίσιο της σύζευξης τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο σύμβουλος, που θα επιλέξει η ΡΑΕ, πρέπει να διαθέτει εμπειρία στο σχεδιασμό και κυρίως στη λειτουργία ανάλογων μηχανισμών σε ήδη διαμορφωμένες συζευγμένες αγορές στη Ευρώπη.
Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο του target model από τα μέσα του 2018, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές.
Ας σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο ΛΑΓΗΕ εκπονούν από κοινού το επιχειρηματικό σχέδιο του φορέα πιστωτικής κάλυψης και εκκαθάρισης των νέων αγορών.
Πριν εφαρμοστεί το target model θα προηγηθεί η σύζευξη της ελληνικής προ-ημερήσιας αγοράς με την ιταλική και τη βουλγαρική, με τις οποίες υπάρχει φυσική διασύνδεση, προκειμένου οι προμηθευτές να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το ρίσκο τους από την προθεσμιακή αγορά και οι παραγωγοί να διασφαλίζουν τη διάθεση της παραγωγής τους μέσα από μακροπρόθεσμα προϊόντα κλπ.