Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί εντός των επόμενων ημερών από τη ΡΑΕ το σχέδιο για τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας που αφορά στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη χονδρική αγορά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η διαβούλευση να ξεκινήσει πριν την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που αναμένονται στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για μία εκκρεμότητα που καθυστερεί εδώ και αρκετούς μήνες, παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και έχει ενταχθεί στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Μάλιστα ο προηγούμενος μηχανισμός, τα λεγόμενα, ΑΔΙ, έχουν λήξει και οι μονάδες δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν για τον νέο μηχανισμό, ενώ έχουν ζητηθεί και συμπληρωματικά στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ σχετικά με τη δυνατότητά του να υποστηρίξει τεχνικά το νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή δημοπρασιών.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η αγορά, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης και των ενδεχόμενων τεχνικών δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν στην εφαρμογή του νέου μοντέλου έχει ζητήσει να διατηρηθεί στη φάση αυτή το παλαιό σύστημα αλλά με διαγωνιστικές διαδικασίες.
Το βασικό σχέδιο για τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας προβλέπει τη δημιουργία δύο προϊόντων, τα οποία θα τίθενται στη δημοπρασία, το πρώτο για τη διάθεση 1.600 MW με προειδοποίηση 3 ωρών και το δεύτερο για το ¨μεγάλο πακέτο” της τάξης των 2.600 MW με προειδοποίηση μίας ώρας.
Η ΡΑΕ εκτός από τον μεταβατικό μηχανισμό θα πρέπει να προκοινοποιήσει στην Κομισιόν μέσα στο μήνα αυτό και το σχέδιό της για τον μόνιμο μηχανισμό ευελιξίας
Εν τω μεταξύ, ακόμα δεν έχει υπάρξει απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το αίτημα που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για την τριετή παράταση της “διακοψιμότητας”, μέτρο το οποίο ζητεί η βιομηχανία, καθώς μειώνει το ενεργειακό κόστος.
Ας σημειωθεί ότι η “διακοψιμότητα”, η δυνατότητα δηλαδή του ΑΔΜΗΕ να διακόπτει την παροχή ηλεκτρισμού σε μεγάλες βιομηχανίες όποτε κρίνει απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος με αντάλλαγμα τη χαμηλότερη τιμή ρεύματος όπως διαμορφώνεται στις σχετικές δημοπρασίες, έχει επίσης λήξει, με την τελευταία δημοπρασία του “παλαιού συστήματος” να διεξάγεται στα τέλη Ιουνίου.
Για να διεξαχθεί νέα δημοπρασία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η ΕΕ.