Tρία μνημόνια συνεργασίας με κινεζικούς ενεργειακούς ομίλους και ένα με κινεζική τράπεζα υπέγραψε η ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες είναι γνωστό πως οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται να βάλουν φρένο στις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε χθες και επίσημα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας για “investment screening” των επενδύσεων από τρίτες χώρες στην ΕΕ.
Μάλιστα την πρόταση Γιούνκερ για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη έσπευσαν να χαιρετίσουν χθες η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, τρεις χώρες που έχουν πιέσει την ΕΕ να λάβει τέτοια μέτρα.
Οι ενεργειακές υποδομές ήταν ένας από τους οικονομικούς τομείς στους οποίους αναφέρθηκε ξεχωριστά ο κ. Γιούνκερ στο Στρασβούργο κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο παρουσίασε τις βασικές αρχές των προτάσεων που θα καταθέσει επίσημα τον Δεκέμβριο για το μέλλον της ΕΕ.
“Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση για την εξέταση των επενδύσεων, το investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θελήσει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής …ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω της σε βάθος εξέτασης και συζήτησης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
Το “investment screening” δεν είναι τίποτα άλλο παρά το τείχος προστατευτισμού που υψώνει η ΕΕ απέναντι τις κινεζικές, αλλά και τις ρωσικές επενδύσεις και βέβαια και άλλων τρίτων χωρών, ανησυχώντας για την απώλεια ελέγχου σε αυτούς που η ίδια θεωρεί ως στρατηγικούς τομείς. Το μέτρο μάλιστα λαμβάνεται μετά από τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετές από τις χώρες-μέλη, που βλέπουν να χάνουν το προβάδισμα από την κινεζική επενδυτική ορμή.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δεδομένου ότι ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες ο οποίος έθεσε το θέμα, καθώς ήδη από τον Ιούνιο είχε καλέσει τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν ένα σύστημα για τον έλεγχο των επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, τους οποίους διεκδικούν επενδυτές προερχόμενοι από τρίτες χώρες.
Ωστόσο η ΔΕΗ και η κυβέρνηση συνεχίζουν να επιμένουν ….. κινεζικά, παρότι το μήνυμα το έλαβαν πολύ νωρίς, μέσα από την δεύτερη αξιολόγηση και την επικαιροποίηση του μνημονίου : Η συμφωνία με τους δανειστές που υπογράφηκε στις αρχές του καλοκαιριού περιλαμβάνει έναν όρο που στην πράξη ακυρώνει το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει η ΔΕΗ με τον κινεζικό όμιλο CMEC για την κοινοπραξία στα λιγντικά εργοστάσια της Φλώρινας, Mελίτη Ι και Μελιτη ΙΙ.
Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ η ΔΕΗ υπέγραψε ένα ακόμα μνημόνιο συνεργασίας με τον κινεζικό κρατικό όμιλο Shenhua, τον μεγαλύτερο παγκοσμίως στην εξόρυξη άνθρακα, ο οποίος διαχειρίζεται και έναν μεγάλο αριθμός ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων με άνθρακα καθώς και ένα δεύτερο μνημόνιο με την κινεζική αναπτυξιακή τράπεζα CDB. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας φέρεται έτοιμη να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα ενώ εκπρόσωπός της συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου για να συζητήσουν την προοπτική συνεργασίας με την σχεδιαζόμενη ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική Sumec.
Την κατάληξη όλων αυτών των συνεργασιών μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται, θα τη δούμε τους επόμενους μήνες.