Σοβαρούς προβληματισμούς για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ προκαλεί το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθεί να μην έχει λάβει απόφαση για τη short list με τους υποψήφιους επενδυτές που θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει οριστεί το πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο για το σκοπό αυτό, παρότι αρχικώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η απόφαση, η οποία δεν ελήφθη στην συνεδρίαση του ΔΣ της περασμένης Τρίτης, 12 Σεπτεμβρίου, επρόκειτο να ληφθεί στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ή στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Την περασμένη Τρίτη το ΔΣ διέκοψε τη διαδικασία ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις για τους υποψηφίους και κυρίως για τις αιτίες αποκλεισμού ορισμένων εξ αυτών, όπως τουλάχιστον ανέφεραν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι τα πρόσθετα στοιχεία που ζητήθηκαν έχουν δοθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και γενικότερα η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσαν να περάσουν στη δεύτερη φάση όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός για την εξαγορά του 66% των μετοχών και εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα. Το επίπεδο των 400 εκατ. ευρώ, του τιμήματος που είχε προσφέρει στον προηγούμενο διαγωνισμό η κρατική εταιρία του Αζερμπαιτζάν Socar, κρατά πολύ υψηλά τον πήχυ, καθώς χαμηλότερο ποσό τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όσο και τα ΕΛΠΕ,(που κατέχουν το υπό πώληση 35% του ΔΕΣΦΑ) δύσκολα μπορούν να δεχθούν.
Από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση προκύπτει ότι οι δύο μόνον από τους 6 υποψηφίους πληρούν τους πολύ αυστηρούς όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού: Η κοινοπραξία των τεσσάρων ευρωπαίων Διαχειριστών, των εταιριών Snam-Fluxys-Gasunie-Εnagas και η ισπανική Regasificadora dei Noroestres SA..
Το έντονο ενδιαφέρον του για τo deal όσον αφορά στη SNAM δεν έκρυψε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ας σημειωθεί ότι η Snam με μερίδιο 50% είναι ο ηγέτης στην “κοινοπραξία των 4”.
Από την άλλη πλευρά όπως υποστηρίζουν ορισμένοι μία ελαστική ανάγνωση των όρων της προκήρυξης πιθανώς να έδινε τη δυνατότητα σε δύο ακόμα παίκτες να περάσουν στον δεύτερο γύρο, στο γαλλο-ρουμανικό σχήμα GRT-Τransgas και στη Macquarie.
Oσο καιθυστερεί πάντως το ΤΑΙΠΕΔ να λάβει τις αποφάσεις, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει όσο και θα δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις. Εξάλλου, η προκήρυξη δίνει περιθώριο τουλάχιστον 12 εβδομάδων, μεταξύ της πρόσκλησης για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και της κατάθεσής τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Μία προθεσμία, που φρόντισε εξάλλου να υπενθυμίσει και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ομάδα των δανειστών, Κάρλος Βιβιάνι, λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.