Τι θα σημάνει για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης “Τζαμάικα” στη Γερμανία; Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δείχνουν ότι η Άγγελα Μέρκελ χρειάζεται το κόμμα των Πρασίνων για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, σχολιάζει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle και θέτει το ερώτημα τι θα μπορούσε να σημαίνει μία τέτοια εξέλιξη για την περιβαλλοντική και την ενεργειακή πολιτική του Βερολίνου.
Το ερώτημα μπορεί να αφορά και τη χώρα μας όχι μόνον στο πλαίσιο των γενικότερων ενεργειακών κατευθύνσεων της ΕΕ, αλλά και για την τύχη των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αφού οι Πράσινοι στην προεκλογική τους καμπάνια είχαν ως κεντρικό σύνθημα την απόσυρση όλων των ανθρακικών μονάδων στη Γερμανία.
Το Κόμμα των Πρασίνων μπορεί να επανέλθει στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας. Αυτή τη φορά όμως όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική από την περίοδο 1998-2005, κατά την οποία οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν η Γερμανία να αναδειχθεί σε μία από τις ηγέτιδες φιλο -περιβαλλοντικές δυνάμεις της ΕΕ .
Το κόμμα της Αγγελα Μέρκελ, το CDU, μπορεί να υιοθέτησε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά ταυτόχρονα ήταν και πολύ πιο επιφυλακτικό στις κινήσεις του σε σχέση με τους Πράσινους του SPD,
Aπό την άλλη πλευρά το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) έχει επανειλημμένα εκφραστεί κατά πολλών πολιτικών σε σχέση με το Κλίμα. “Eπιθυμούν να διαμορφώσουν όλη την περιβαλλοντική πολιτική προς την κατεύθυνση της ελάχιστης κανονιστικής ρύθμισης” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής στη DW. Oι Φιλελεύθεροι είναι το άλλο κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί η Άγγελα Μέρκελ για μία κυβέρνηση “Τζαμάικα”, όρος εμπνευσμένος από τα χρώματα των τριών κομμάτων, που είναι ίδια με τη σημαία της Τζαμάικα. Ο ίδιος αναλυτής επισημαίνει ότι το FDP θέλει να απαλλαγεί από τις ενισχύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Άλλοι αναλυτές πάλι εκτιμούν ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού των τριών αυτών κομμάτων θα αποτελούσε ευκαιρία για τη Γερμανία να ξαναπάρει τα ηνία στην περιβαλλοντική πολιτική και θεωρούν ότι θα μπορούσε να σημάνει την αρχή για τη σταδιακή απόσυρση όλων των ανθρακικών μονάδων.
Ήδη πολλά στελέχη των Πρασίνων, τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων έσπευσαν να θέσουν το θέμα της ταχείας απόσυρσης των ανθρακικών μονάδων ως την κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις για την είσοδό τους σε μία κυβέρνηση συνασπισμού.
Ωστόσο μία τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι Πράσινοι, δεδομένου ότι ο άνθρακας αντιστοιχεί στο 40% της ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία.