Στο προσκήνιο βγαίνουν και πάλι οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με άνθρακα, καθώς αρχίζουν να γίνονται ανταγωνιστικές, όσο αυξάνει η τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες, κινείται πάνω από τα 40 ευρώ/MWh, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών με προοπτική περαιτέρω ανόδου
Ήδη το γερμανικό περιθώριο κέρδους καύσης άνθρακα για παραγωγή ενέργειας (dark spread) για το τέταρτο τρίμηνο 2024 διαμορφώνεται στα 4,80 ευρώ/MWh για μονάδες με μέση απόδοση 42%, έναντι περίπου 3,20 ευρώ πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Montel.
Το εν λόγω spread αυξάνεται στα 8,80 ευρώ/MW για το πρώτο τρίμηνο του 2025 , ενώ το ισοδύναμο φυσικού αερίου (clean spark spread) παρέμενε στα 5,60 ευρώ/MWh και στα 9,20 ευρώ/MWh, αντίστοιχα, για μια μονάδα απόδοσης 59%.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές της Ευρώπης ωθούνται υψηλότερα εξ αιτίας της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να κερδίζουν τα spreads τόσο για τον άνθρακα/λιγνίτη όσο και για το φυσικό αέριο, ανέφερε αναλυτής, προσθέτοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο εκτεθειμένες στη γεωπολιτική ρευστότητα, ειδικά μετά την είδηση ότι ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν το βασικό σημείο διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου στη Σούτζα, πράγμα που αυξάνει το ασφάλιστρο κινδύνου για αυτήν την αγορά.
Στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, η μέση τιμή επόμενης ημέρας εκτοξεύεται σήμερα στα 145,93 ευρώ/MWh, κατά 33,80% υψηλότερα σε σχέση με χθες, παρότι στο ενεργειακό μείγμα πρωταγωνιστούν οι ΑΠΕ με μερίδιο 44,29%. Ακολουθούν οι μονάδες με καύση φυσικό αέριο με μερίδιο 35,83%, ενώ ο λιγνίτης απουσιάζει από το μείγμα . Οι εισαγωγές φθάνουν στο 9,22% και η ενέργεια από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ στο 6,02%. Ταυτόχρονα οι εξαγωγές ανεβαίνουν στο 9,92% του όγκου συναλλαγών, οι οποίες στις 419.566.02 MWh εμφανίζουν μία μικρή κάμψη, της τάξης του 1,93% σε σχέση με τη Δευτέρα.
Η μέγιστη οριακή τιμή για σήμερα ανέρχεται στα 353,23 ευρώ/MWh, σε σχέση με τα 246,60 ευρώ/MWh της Δευτέρας και η ελάχιστη στα 83,79 ευρώ/MWh, έναντι 16,04 ευρώ/MWh της 12ης Αυγούστου.
Όσο για την τιμή TTF του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης στο ολλανδικό hub βρισκόταν στα 41,325 ευρώ/MWh (+2,3%), έχοντας προηγουμένως φθάσει ως τα 42,820 ευρώ/MWh. Tα προθεσμιακά συμβόλαια TTF για παραδόσεις από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο 2025 κινούνται από 42 ως 45 ευρώ/MWh. Οι τρέχουσες τιμές TTF θα επηρεάσουν τον Σεπτέμβριο την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Εν τω μεταξύ, όταν οι τιμές του αερίου ανεβαίνουν πάνω από τα 40 ευρώ/MWH, η χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή γίνεται πιο κερδοφόρα σε σχέση με το αέριο, σύμφωνα με αναλυτές. Ας σημειωθεί ότι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων ήταν την Παρασκευή (9/8) στα 69,84 ευρώ/MWh
Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι αυτό που κρατά ψηλά τις τιμές του αερίου αυτή την περίοδο είναι ο φόβος. “‘Ολο το ενεργειακό σύστημα οδηγείται από τον φόβο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής, προσθέτοντας πάντως ότι οι εταιρίες κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν στη φάση αυτή να εκμεταλλευτούν το spread του άνθρακα και να κλειδώσουν τιμές για το τέταρτο τρίμηνο.
Από την άλλη πλευρά, μία απότομη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στους traders, που θα έπρεπε να αναζητήσουν άλλες πηγές προμήθειας αερίου βραχυπρόθεσμα σε μία περίοδο που οι προγραμματισμένες παραδόσεις φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Ευρώπη είναι περιορισμένες .