Ως εκ τούτου δεν ενέκριναν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων, που αφορά στη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Ωστόσο, διεύρυναν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.
Πήρα την ομόφωνη απόφαση των ηγετών να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τις συζητήσεις της επόμενης διετίας για τις αλλαγές στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Ολοι αναγνώρισαν ότι πρέπει να δουλέψουμε ενωμένοι, τόνισε.
Αναφορικά με το Brexit, εκτίμησε ότι είναι υπερβολή ότι υπάρχει «αδιέξοδο». Το ότι η πρόοδος δεν είναι αρκετή δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος, συμπλήρωσε.
Το κείμενο συμπερασμάτων
Στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
«Σε αυτή την περίπτωση, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και τηρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντήριων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017», αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Σε αυτή τη Σύνοδο πρέπει να αναγνωριστεί αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και να σκεφτούμε τη συνέχεια» δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τη συνεδρίαση των «27».
Η ίδια σημείωσε ότι κατά το χθεσινό δείπνο μίλησε στους ηγέτες για μια «βαθιά σχέση μετά το Brexit», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά» σε μια συμφωνία, ειδικά σε ό,τι αφορά την «κοινή» προτεραιότητα, που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ειδικότερα, στα σημερινά συμπεράσματα σημειώνεται πως οι «27» χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες, προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει τον «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ό,τι αφορά στην Ιρλανδία, αναφέρεται ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στη σύγκλιση των αρχών και των στόχων των δύο πλευρών σχετικά με την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη διατήρηση του Κοινού Χώρου Διέλευσης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον «λογαριασμό εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημιουργεί και τις μεγαλύτερες διαφορές, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησής του, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μια συμπαγή και συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα επιλύσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εξετάζει τον λογαριασμό εξόδου γραμμή-γραμμή» δήλωσε με τη σειρά της η Τ. Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι το ποσό θα οριστικοποιηθεί μόλις επιτευχθεί και η τελική συμφωνία.