Στις 22 Δεκεμβρίου θα κληθούν οι υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, με βάση το χρονοδιάγραμμα, το οποίο μέχρι στιγμής φαίνεται να τηρείται κανονικά, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Εν τω μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ και αναμένεται να εγκρίνει το νέο business plan του Διαχειριστή, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα εξετάσει τη συμφωνία μετόχων (share holders agreement) για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι δεν έχουν διατυπώσει ενστάσεις για τις αλλαγές στα τιμολόγια χρήσης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, που προωθεί η ΡΑΕ, ενώ έχει ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία του due diligence και της ενημέρωσης.
Ας σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη διαδικασία πώλησης, οι αλλαγές στην τιμολόγηση προκάλεσαν το ναυάγιο του διαγωνισμού, αφού η Socar, η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαιτζάν, (και η συνεργαζόμενη για την εξαγορά ιταλική εταιρία Snam) διαφώνησε με τα νέα τιμολόγια και απέσυρε την προσφορά.
Στον τελικό γύρο κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών έχουν προκριθεί δύο σχήματα, η κοινοπραξία των τεσσάρων Ευρωπαίων Διαχειριστών, στην οποία μετέχουν η Snam με 50% και το υπόλοιπο 50% μοιράζονται η βελγική Fluxys , η ισπανική Enagas και η ολλανδική Gasunie με μερίδιο 16,66% η κάθε μία και η ισπανική εταιρία Regasificadora Del Noroeste (Reganosa), η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στη Γαλικία.
Βασικό κριτήριο για την εξέλιξη του διαγωνισμού θα είναι το τίμημα που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς ο πήχης έχει ανέβει ψηλά μετά τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Μάλιστα τα ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει το υπό πώληση 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, έχουν διαμηνύσει ότι από το τίμημα θα κριθούν τα πάντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ μπορεί να μην δεχθούν να πουλήσουν το μερίδιό τους.
Το δημόσιο πωλεί το υπόλοιπο 31% των μετοχών, ενώ την όλη διαδικασία του διαγωνισμού διεκπεραιώνει το ΤΑΙΠΕΔ.
Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μάλιστα με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.