Από τη Δευτέρα επανέρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και έτσι την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται τα κρίσιμα ραντεβού του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα ενεργειακά, με πρώτο στην ατζέντα τον “οδικό χάρτη” για τον περιορισμό της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου.
Για το άλλο μείζον θέμα, τη πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός κ. Σταθάκης είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, θα χρειαστούν ακόμα δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθούν, προθεσμία, η οποία αν αυτή τη φορά τηρηθεί, τότε η λήξη της συμπίπτει με τις τελικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η λίστα με τα πωλητήρια περιλαμβάνει τις λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, τη “Μελίτη 1” και την άδεια κατασκευής για τη “Μελίτη ΙΙ” στη Φλώρινα, δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις στο τέλος.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στο αίτημα της Κομισιόν για την απόσυρση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ από το μετοχικό κεφάλαιο των δύο ΕΠΑ, Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, οι πληροφορίες από το υπουργείο ΠΕΝ για τις διαπραγματεύσεις παραμένουν φειδωλές.
Το αποτέλεσμα είναι να κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία διάφορα σενάρια, από την πώληση των δύο συμμετοχών ως την ανταλλαγή τους με μερίδια στις εταιρίες των δικτύων διανομής (ΕΔΑ), ή περιορισμού της ΔΕΠΑ σε μία από τις δύο ΕΠΑ και της αντίστοιχης ΕΔΑ κλπ .
Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι η στάση που θα κρατήσουν οι δύο εταίροι της ΔΕΠΑ στις εταιρίες παροχής, η Shell στην Αττική και η ιταλική ENI στη Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία, που είναι ταυτόχρονα μέτοχοι κατά 49% και μάνατζερ των εταιριών.
Το υπόλοιπο 51% ανήκει στη ΔΕΠΑ.