Στις βασικές ρυθμίσεις του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ενώ στις Βρυξέλλες προωθούνται προτάσεις για την αύξηση του στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030.
Ο υπουργός στην ομιλία του χθες στο αναπτυξιακό συνέδριο των Ιονίων Νήσων παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Δήλωσε ότι στόχος είναι το νέο σχέδιο να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως η υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ στο χώρο και οι σωρευτικές επιπτώσεις, με την υιοθέτηση βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει και κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου, καθώς επίσης την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και τη γεωργική γη.
Εν τω μεγαξύ στις Βρυξέλλες καταβάλλονται προσπάθειες για την επαύξηση του στόχου των ΑΠΕ για το 2030, παρότι αρκετά κράτη μέλη δεν δείχνουν να συμφωνούν.
Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της αύξησης του στόχου για το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, από το 27% που έχει προτείνει η Επιτροπή στο 35%.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Šefčovič, δήλωσε ότι, οι μελέτες που υποστηρίζουν τον στόχο του 27% πρέπει να επικαιροποιηθούν λόγω της μεγάλης πτώσης του κόστους των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια
«Το κόστος επίτευξης του στόχου 27% και ενός στόχου 30% είναι περίπου το ίδιο», δήλωσε ο κ. Šefčovič, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσει σε ανανέωση των εκτιμήσεων για το κόστος των ΑΠΕ 2030.
«Εάν η Επιτροπή στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα ότι το 30% είναι εφικτός στόχος , τότε θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσει τις απόψεις της», δήλωσε ένας αναλυτής, προσθέτονας ότι η συνήθης διαπραγματευτική λογική στις Βρυξέλλες είναι όταν πχ το Κοινοβούλιο προτείνει 35% και η Κομισιόν 27% να βρίσκεται μία λύση κάπου στη μέση”.
Ωστόσο αρκετές χώρες διατηρούν επιφυλάξεις για την αύξηση του στόχου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών για το όλο θέμα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, αν και η εσθονική προεδρία θα ήθελε να διαμορφωθεί μία κοινή πρόταση πριν λήξει η θητεία της στο τέλος του χρόνου και παραδώσει την σκυτάλη από 1/1/2018 στη Βουλγαρία.