Στην αναζήτηση εταίρων για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται η ισπανική Regasificadora del Noroeste, η μία εκ των δύο υποψηφίων για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ελληνικού διαχειριστή αερίου, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές. Κατά τους ίδιους κύκλους η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και επαφές με ευρωπαίο διαχειριστή δικτύου αλλά και με χρηματοπιστωτικό οργανισμό προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό σχήμα, που θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό.
Οπως είναι ήδη γνωστό, η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει παραταθεί ως τις 16 Φεβρουαρίου 2018 από 22 Δεκεμβρίου 2017, που έληγε αρχικά.
Την παράταση ζήτησαν οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι από το ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα, η Reganosa ήταν εκείνη που είχε προτείνει η ημερομηνία να μετακινηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η άλλη υποψήφια, η κοινοπραξία των τεσσάρων διαχειριστών αερίου, της Snam, της Fluxys, της Gasunie και της Enagas είχε αρχικώς ζητήσει αναβολή ως το τέλος Ιανουαρίου.
Το μεγάλο ερώτημα για τον διαγωνισμό είναι αν το τίμημα θα ξεπεράσει τα 400 εκατα. ευρώ, τον πήχη που έθεσε ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Τόσο τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία μέσω της διαδικασίας αυτής πωλούν το 35% των μετοχών του Διαχειριστή, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου στο οποίο ανήκει το προς πώληση 31%- έχουν διαμηνύσει σε όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα δεχθούν κάτι λιγότερο από τα 400 εκατ. ευρώ.
Το κατά πόσον είναι διαθέσιμοι οι υποψήφιοι να ισοφαρίσουν ή και να ξεπεράσουν το ποσό αυτό δεν είναι γνωστό, τόσο από το υπουργείο όμως όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ εκδηλώνεται μία σχετική αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και ότι η ιδιωτικοποίηση, που εκκρεμεί από το 2012 θα ολοκληρωθεί.
Ας σημειωθεί ότι η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, για το οποίο δίνουν ιδιαίτερο βάρος οι δανειστές. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θεωρείται ότι μπορεί να ξεμπλοκάρει μία σειρά από ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε αναμονή, όπως της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αν η πώληση του ΔΕΣΦΑ εξελιχθεί με βάση τον τελευταίο προγραμματισμό, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, εταιρία στην οποία επίσης τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Μάλιστα και η ίδια η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ θα επιφέρει μία αλυσίδα από τυπικές διαδικασίες , καθώς ακόμα δεν έχει υλποιηθεί ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ.
Οσο για την ιδιωτικοποίηση των ίδιων των ΕΛΠΕ, για την οποία έχουν προσληφθεί σύμβουλοι, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει ο όμιλος Λάτση, ο οποίος μέσω της Paneuropean, ελέγχει πάνω από το 50% του πετρελαϊκού ομίλου και ταυτόχρονα έχει και το δικαίωμα της πρώτης προαίρεσης, θα πρέπει δηλαδή το δημόσιο να απευθυνθεί πρώτα σε αυτόν για την πώληση των μετοχών και αν η Paneuropean αρνηθεί να τις αγοράσει, τότε να προχωρήσει στις όποιες άλλες διαδικασίες. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι οι κινήσεις του ομίλου Λάτση στο θέμα ΕΛΠΕ θα υπαγορευτούν από τα γενικότερα συμφέροντα του ομίλου στην Ελλάδα.