Οι επενδυτές που είχαν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ είχαν ζητήσει παράταση από την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία, η οποία ήταν για τις 22 Δεκεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, το ΤΑΙΠΕΔ προσδιόρισε τη νέα ημερομηνία υποβολής προσφορών στη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου τον προηγούμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο «μνηστήρες» είναι: Η κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και η επίσης ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A (διαχειριστής στην περιοχή της Γαλικίας).
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για την ανάδειξη και του προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή εντός του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα πάλι με το Μνημόνιο, έως τον Απρίλιο θα πρέπει να υπογραφούν και οι συμφωνίες μεταξύ των μετόχων καθώς και της μεταβίβασης των μετοχών.
Κυβέρνηση και ΕΛ.ΠΕ. θεωρούν ως τιμή εκκίνησης της υποβολής των προσφορών το τίμημα που είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό, που ήταν τα 400 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, εκτιμούν πως θα πρέπει να δοθεί κατά πολύ υψηλότερη προσφορά. Αποδίδουν αυτή τη θέση στο γεγονός πως η εταιρία θα εμφανίσει καθαρά κέρδη για το 2017 ύψους 94 εκατ. ευρώ, ποσό δυόμισι φορές πάνω από το 2016, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμώνται στα 200 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον το έργο των 147 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής απόθηκευσης LNG στη Ρεβυθούσα καθώς και η ανάληψη της διαχείρισης του αγωγού του ΤΑP από τον Διαχειριστή είναι ορισμένες από τις υπεραξίες της εταιρίας, που συνηγορούν στην κατάθεση μιας υψηλής προσφοράς.
Πηγή: euro2day.gr, Reuters