Mε τα πράσινα πιστοποιητικά ή τις εγγυήσεις προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας θα αντικατασταθεί κατά πάσα πιθανότητα η “χρέωση προμηθευτή” υπέρ των ΑΠΕ από το 2019, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Η συμφωνία αναφέρει ότι η χρεώση προμήθειας, η οποία από τον Μάρτιο του 2018 θα μειωθεί σε βαθμό ανάλογο με το προβλεπόμενο πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, θα καταργηθεί στο τέλος του χρόνου με παράλληλη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να παρουσιάσει το σχέδιο για την πλήρη αντικατάσταση της χρέωσης προμήθειας “για παράδειγμα μέσω της εισαγωγής των Εγγυητικών Προέλευσης/Πράσινων Πιστοιποιητικών”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το μνημόνιο.
Επίσης, οι αρμόδιες αρχές δεσμεύονται ότι ο Ειδικός Λογαριασμός θα παραμένει ισοσκελισμένος (σε ισορροπία), διατηρώντας μάλιστα και ένα επαρκές “μαξιλάρι” ασφαλείας σε ετήσια βάση, προφανώς για να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος, όταν ο Λογαριασμός που αποζημιώνει τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, παρουσίαζε τεράστια ελλείμματα.
Εξάλλου, από τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ. Οι πρώτοι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ θα πρέπει να διεξαχθούν τον Απρίλιο 2018.
Με το νέο καθεστώς αλλάζει ριζικά ο τρόπος ανάπτυξης και αμοιβής των νέων μονάδων ΑΠΕ. Φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα θα μπορούν να εγκαθίστανται μόνον μετά από διαγωνισμούς, ενώ οι τιμές στις οποίες θα διατίθεται η παραγόμενη ενέργεια δεν θα είναι πλέον εγγυημένες αλλά θα είναι οι τιμές που θα προκύπτουν μετά από μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Προσδιορισμένη θα επίσης και η ισχύς των ΑΠΕ που θα εγκαθίσταται κάθε χρόνο.
Θα διεξάγονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ, δηλαδή άλλος διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά και άλλος για τα αιολικά, αλλά και “ουδέτεροι” διαγωνισμοί, στους οποίους θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές και από τις δύο τεχνολογίες.
Με βάση το υφιστάμενο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, το οποίο αφορά στην τριετία 2018-2020, θα διεξάγεται ένας διαγωνισμός ανά έτος, δυναμικότητας τουλάχιστον 100 MW για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ένας διαγωνισμός ανά έτος, ισχύος τουλάχιστον 100 MW, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, δηλαδή συνολικά στην τριετία, τρεις διαγωνισμοί για την εγκατάσταση 300 MW φωτοβολταϊκών και τρεις διαγωνισμοί για 300 MW αιολικών. Παράλληλα, το 2019 θα διεξαχθεί ένας ουδέτερος τεχνολογικά διαγωνισμός για την εγκατάσταση 200 MW μονάδων AΠE και θα ακολουθήσει το 2020 ο δεύτερος διαγωνισμός της κατηγορίας αυτής, δυναμικότητας 200 MW.
Ξεχωριστοί διαγωνισμοί προβλέπονται για ειδικές κατηγορίες όπως για τα μη ώριμα έργα, που αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών σε περιοχές με διαθέσιμη ηλεκτρική χωρητικότητα, όπου όμως δεν υπάρχουν αιτήσεις αδειοδότησης, τις στρατηγικές επενδύσεις κλπ.
Ας σημειωθεί ότι δεν προβλέπονται διαγωνιστικές διαδικασίες για τις άλλες κατηγορίες ΑΠΕ, τα μικρά υδροηλεκτρικά, τη βιομάζα, το βιοαέριο, καθώς και για τις μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας, λόγω του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.