Προβλήματα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και πάλι στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μπορεί να λήγει την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018, όμως η κοινοπραξία με την ισπανική Reganosa δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι θα δώσει το παρών, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Κατ’αρχήν, η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που είναι ο τρίτος συμμετέχων στο κοινοπρακτικό σχήμα με τη Reganosa και την ρουμανική Transgas, με μερίδιο γύρω στο 30%, ζητεί κάποιες αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, όπως δηλώνουν οι ίδιες πηγές. Οι αλλαγές αυτές όμως πολύ δύσκολα μπορούν να περάσουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να εγείρουν ενστάσεις ως προς τη διαδικασία, παρότι πρόκειται για τροποποιήσεις που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας της EBRD διεθνώς.
Για παράδειγμα η Τράπεζα φέρεται να ζητεί, σε περίπτωση διένεξης τα αρμόδια δικαστήρια να είναι τα βρετανικά και όχι τα ελληνικά, όπως προβλέπει η προκήρυξη, καθώς και άλλες παρόμοιου τύπου τροποποιήσεις.
Στην εν λόγω κοινοπραξία η συμμετοχή της Transgas, που αποφάσισε την είσοδό της τον Ιανουάριο ανέρχεται στο 40% και της Reganosa, της εταιρίας που έλαβε το χρίσμα για την τελική φάση του διαγωνισμού, στο 30%. Αν τελικώς η EBRD αποφασίσει να μην λάβει μέρος, τότε είναι μάλλον αδύνατον οι δύο άλλοι εταίροι, η Reganosa και οι Ρουμάνοι να καλύψουν οτ μερίδιό της και να μπορέσουν να καταθέσουν προσφορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι τα διοικητικά συμβούλια της ΕBRD και της Reganosa δέν έχουν συνεδριάσει για να εγκρίνουν την κατάθεση της προσφοράς και όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές έχουν δηλώσει πως τα ΔΣ θα συνεδριάσουν την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Αν τελικώς το σχήμα Reganosa-Transgas-ΕBRD δεν κατέβει στον διαγωνισμό, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει μία και μόνον προσφορά, των τεσσάρων Ευρωπαίων διαχειριστών, της κοινοπαξίας της ιταλικής Snam, της βελγικής Fluxis, της ισπανικής Enagas και της ολλανδικής Gasunie, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων μειώνει τον ανταγωνισμό και περιορίζει το προσδοκώμενο τίμημα.
Ας σημειωθεί ότι τόσο τα ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει το υπό πώληση 35%, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας( στο δημόσιο ανήκει το 31% από το υπό πώληση 66%) έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι δεν θα συζητούσαν κάτω από ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το τίμημα που είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar, στον προηγούμενο διαγωνισμό, που ναυάγησε.
Μάλιστα πριν ένα μήνα είχαν ακουστεί και ποσά κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, που πλέον φαντάζουν αδύνατον να επιτευχθούν, ιδιαίτερα αν δεν ευοδώσει το σχήμα Reganosa-Τransgas-ΕΒRD
Aπό το μέτωπο της κοινοπραξίας των “Τεσσάρων”, οι οποίοι δεν έδειξαν ιδιαίτερη ικανοποίηση με την είσοδο της EBRD στο ανταγωνιστικό σχήμα, πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη από τις τέσσερις εταιρίες επισκέφθηκαν ελληνικές τράπεζες για να συζητήσουν όρους χρηματοδότησης του πρότζεκτ.