To ενδιαφέρον της ρουμανικής Transgaz για τον ΔΕΣΦΑ και την απόφασή να κατατεθεί δεσμευτική προσφορά στις 16 Φεβουαρίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία του διαγωνισμού, επαναβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ρουμανικού ομίλου Ιon Sterian σε εκδήλωση που έγινε στο Βουκουρέστι για τα 10 χρόνια από την εισαγωγή των μετοχών της Transgaz στο τοπικό χρηματιστήριο.
Η Transgaz συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ισπανική Reganosa και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, EBRD στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, πληροφορίες περί τροποποιήσεων που ζητεί η EBRD όσον αφορά ορισμένους από τους όρους του διαγωνισμού έδωσαν την αφορμή για να δημιουργηθούν αμφιβολίες για το κατά πόσον η εν λόγω κοινοπραξία θα καταθέσει τελικώς προσφορά. Τις ανησυχίες αυτές προσπάθησε να διασκεδάσει ο κ. Sterian, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του το ενδιαφέρον των Ρουμάνων για τον διαχειριστή του ελληνικού συστήματος αερίου.
Ας σημειωθεί ότι η Transgaz είχε κατ’ αρχήν συμμετάσχει στον διαγωνισμό σε σύμπραξη με τον γαλλικό όμιλο GRT Gaz, όμως η συγκεκριμένη κοινοπραξία αποκλείστηκε για τεχνικούς λόγους από τη δεύτερη φάση, των δεσμευτικών προσφορών. Σε συνέχεια η Transgaz ήλθε σε επαφή με τη Reganosa, την ισπανική εταιρία που είχε προκριθεί στο δεύτερο γύρο, και επανήλθε στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ μέσω του σχήματος με τους Ισπανούς και την EBRD. Mάλιστα, έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι στο εν λόγω σχήμα η Transgas έχει το 40% και οι δύο άλλοι όμιλοι, από περίπου 30% ο καθένας.
Τα διοικητικά συμβούλια της Reganosa και της EBRD αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, για να εγκρίνουν την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς.
Οι Ρουμάνοι εντάσσουν τον ΔΕΣΦΑ στη γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης της Transgaz, την οποία ανέπτυξε ο κ. Storian, στην ομιλία του στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Οπως δήλωσε, τα επενδυτικά σχέδια της Transgaz προβλέπουν εννέα έργα ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,62 δισ. ευρώ ως το 2026, εκ των οποίων τα δύο έχουν διεθνή προσανατολισμό. Από τα μεγαλύτερα, είναι το πρότζεκτ BRUA, στο οποίο συμμετέχει ενεργά η Transgas. Πρόκειται για διασυνδετήριο αγωγό αμφίδρομης κατεύθυνσης που θα συνδέει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, με μήκος 570 χλμ και δυναμικότητα μεταφοράς 1,75 δισ. κ.μ. αερίου το χρόνο σε πρώτη φάση και σε πλήρη ανάπτυξη 4,4 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε σε 479 εκατ. ευρώ.