Ο γύρος των βελτιώσεων, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά το άνοιγμα των δύο δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να κρίνει ποιός από τους δύο μονομάχους θα λάβει τελικά το χρίσμα, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας με νόημα ότι οι εξελίξεις έχουν χωρίσει σε δύο στρατόπεδα ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση.
Αλλωστη ήδη η διαδικασία έκρυβε αρκετές εκπλήξεις με την αποχώρηση… στο παρα πέντε της ολλανδικής Gasunie, από την κοινοπραξία με την ιταλική Snam, την ισπανική Εnagas και τη βελγική Fluxys, η οποία κατέθεσε τη μία προσφορά αλλά και την άφιξη της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο δεύτερο σχήμα με την ισπανική Reganosa και τη ρουμανική Transgas, που προκάλεσε πολλούς τριγμούς στο παρασκήνιο, ιδιαίτερα στην αντίπαλη κοινοπραξία.
Σε πρώτη φάση θα εξεταστούν τα δικαιολογητικά και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που έχουν υποβάλει οι δύο διεκδικητές - μία διαδικασία που ενδεχομένως διαρκέσει αρκετές ημέρες, έως και για δύο εβδομάδες μιλούν ορισμένοι- και κατόπιν θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, για τις οποίες ήδη κυκλοφορούν φήμες, περί τιμημάτων στο εύρος των 450-500 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι τόσο τα ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει το υπό πώληση 25% όσο και το δημόσιο, το οποίο διαθέτει μέσω του διαγωνισμού το 31%, δια του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθούν τίμημα κάτω των 400 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν η προσφορά της αζέρικης Socar, στον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος ματαιώθηκε.
Οι προσφορές κατατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο “τρέχει” τον διαγωνισμό.
Η έλευση της EBRD στο ένα από τα δύο σχήματα, με μερίδιο γύρω στο 30%, φαίνεται ότι “τάραξε τα νερά” κατ’ αρχήν στο μέτωπο της αντίπαλης, υπό την Snam κοινοπραξία, καθώς μέχρι τότε αντιμετώπιζε τον διαγωνισμό σαν να έπαιζε μόνη της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως την τελευταία στιγμή, ακόμα και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της EBRD την περασμένη Τετάρτη, “δόθηκε μάχη”, προκειμένου να μην ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση συμμετοχής. Είναι άγνωστο αν η αποχώρηση της Gasunie από το κοινοπρακτικό σχήμα με τη Snam συνδέεται με τις εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο, η ίδια η εταιρία πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, απέδωσε αρκετά διπλωματικά την απόσυρσή της σε στροφή του επενδυτικού της ενδιαφέροντος σε άλλες κατευθύνσεις.
Αλλά και ενδοκυβερνητικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπήρξε μία αμηχανία, λόγω του “αέρα” που δίνει στο σχήμα Transgaz- Reganosa η συμμετοχή της Τράπεζας και της ανησυχίας, μήπως υπάρξουν ενστάσεις και αντιδράσεις από το αντίπαλο σχήμα, που καθυστερήσουν τον διαγωνισμό, ο οποίος είναι από τα κορυφαία προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.
Ας σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, το εν λόγω σχήμα δεν είχε αναπτυχθεί, με τη Reganosa να περνά μόνη της στον δεύτερο γύρο και κατόπιν, τον Ιανουάριο να “κλειδώνει” τη συμμαχία με την Transgaz και λίγο αργότερα με την EBDR. H ρουμανική εταιρία , η οποία φέρεται να μετέχει με 40%, είχε συμμετάσχει στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε σύμπραξη με γαλλική GRT Gaz, αλλά το σχήμα αυτό αποκλείστηκε για τεχνικούς λόγους.