Aλλαγές στα τιμολόγια προμήθειας της ΔΕΗ στην Υψηλή και Μέση Τάση κατά τρόπο που να αντανακλούν τις πραγματικές αιχμές του συστήματος και να εναρμονίζονται με τους υπολογισμούς του ΑΔΜΗΕ ζητεί η βιομηχανία και ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί επιβαρύνσεις που ενδεχομένως να προκύψουν στις χρεώσεις μεταφοράς εξ αιτίας της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, των 1.000 MW, υποστηρίζοντας το κόστος αυτό πρέπει πρωτίστως να το επωμιστούν οι “ωφελούμενοι επενδυτές των ΑΠΕ”
Οι επισημάνσεις περιέχονται στα σχόλια και τις παρατηρήσεις που κατέθεσε η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης του ΕΣΜΗΕ, του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει στην επιστολή της ότι η ΔΕΗ στα τιμολόγια για την Υψηλή και Μέση Τάση, στην οποία ηλεκτροδοτούνται οι βιομηχανίες, εξακολουθεί να υπολογίζει ως “ Ζώνες Αιχμής¨, χρονικές περιόδους μέσα στη διάρκεια του 24ώρου που δεν έχουν πια καμία σχέση με την πραγματική καμπύλη του φορτίου συστήματος, δηλαδή την πραγματική αιχμή. Για παράδειγμα εξακολουθεί να θεωρεί ως “ Ζώνη Αιχμής” , τις ώρες από 10.00 ως 14.00 τις καθημερινές, “ κάτι που δεν υφίσταται τα τελευταία 6-7 χρόνια λόγω της μεγάλης εισόδου των ΑΠΕ, η οποία έχει πρακτικά εξαφανίσει τη λεγόμενη πρωινή αιχμή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τονίζει προς τη ΡΑΕ ότι “ απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της μεθοδολογίας του Διαχειριστή είναι η Αρχή να διασφαλίσει την υιοθέτησή της από τους προμηθευτές και δη τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όλα τα προαναφερόμενα τιμολόγια θα πρέπει εφεξής να είναι εναρμονισμένα ως προς τη ζώνη αιχμής με τη βασική μεθοδολογία του ΑΔΜΗΕ”, αναφέρει το κείμενο της Ένωσης.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει στην επιστολή τη συμφωνία της με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την μεθοδολογία των χρεώσεων, στην οποία είναι εμφανές ότι ο Διαχειριστής λαμβάνει υπόψη του τις “ζώνες αιχμής”, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί σήμερα.
Συγκεκριμένα η πρόταση του Διαχειριστή για τον υπολογισμό της Ισχύος Χρέωσης Χρήσης Συστήματος (ΙΧΧΣ) στην Υψηλή και Μέση Τάση, με την οποία συμφωνεί η βιομηχανία, προβλέπει να λαμβάνεται υπόψη:
Για τους μήνες Δεκέμβριο έως και Φεβρουάριο ο μέσος όρος των 20 μεγαλύτερων ωριαίων μετρήσεων κατά τις ώρες 17.00- 22.00 (εξαιρουμένου του Σαββατοκύριακου και των αργιών)
Για τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο, ο μέσος όρος των ΙΧΧΣ των μηνών Δεκέμβριο- Φεβρουάριο
Για τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο, ο μέσος όρος των 20 μεγαλυτέρων ωριαίων μετρήσεων κατά τις ώρες 19.00- 23.00 (εξαιρουμένων των αργιών και του Σαββατοκύριακου)
Για τους μήνες, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο, ο μέσος όρος των ΙΧΧΣ των μηνών Ιούνιο έως και Αύγουστο.
‘Οσον αφορά στον επιμερισμό του απαιτούμενου εσόδου στους καταναλωτές στη Μέση Τάση, η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί οι καταναλωτές της Μ.Τ. με κατανάλωση άνω των 13 GWh ετησίως να αντιμετωπίζονται όπως και οι πελάτες στην Υψηλή Τάση, να ενταχθούν δηλαδή σε αυτήν την κατηγορία. Επισημαίνει δε ότι η Μέση Τάση περιλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό καταναλωτών με διαφορετικό προφίλ χρήσης, ΄όπως βιομηχανίες, μικρότερες και μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις κλπ και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν μία ενιαία κατηγορία, ειδικά όσον αφορά στη χρήση συστήματος.
Ας σημειωθεί ότι στη ΜΤ με ετήσια κατανάλωση άνω των 13 GWh ηλεκτροδοτούνται κατά κανόνα βιομηχανικές μονάδες.
Στο κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει επίσης τη συμφωνία της με τις δύο βασικές αρχές που τίθενται:
Oι χρεώσεις να υπολογίζονται βάσει της συμμετοχής κάθε καταναλωτή στις ώρες αιχμής του συστήματος
οι παραπάνω ώρες να είναι εκ των προτέρων γνωστές στους καταναλωτές ώστε να μπορούν να διαχειριστούν κατάλληλα το φορτίο τους. Τονίζει δε, ότι η εισήγηση στου ΑΔΜΗΕ ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των βιομηχανικών καταναλωτών που ζητούν η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία να παρέχει ισχυρό κίνητρο αποφυγής των πραγματικών ωρών αιχμής του συστήματος.
Τέλος, εκφράζει τη διαφωνία της με τη θέσπιση οποιασδήποτε απαλλαγής , τις οποίες, όπως αναφέρει, θεωρεί παράνομες και προσχηματικές, όπως στις περιπτώσεις των αγροτών και το νυκτερινό ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές, ειδικότερα αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της βιομηχανίας, να αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης με κατανάλωση άνω των 13 GWh ετησίως όπως οι βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση.
Μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης
Σαφείς προειδοποιήσεις προς τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αυξήσεις στις χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρισμού που θα προκύψουν από την κατασκευή της μεγάλης γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Κρήτης- Αττικής απηύθυνε η ΕΒΙΚΕΝ.
Η Ενωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, στην επιστολή που κατέθεσε στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις χρεώσεις του συστήματος μεταφοράς τονίζει ότι η εν λόγω επένδυση “ ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ πρέπει να καλυφθεί πρωτίστως από τους ωφελούμενους επενδυτές ΑΠΕ. Δεν είναι δυνατόν το κόστος αυτό να επωμιστούν αποκλειστικά και στο σύνολό τους οι καταναλωτές, ωσάν να μην υπάρχουν άλλοι άμεσα ωφελούμενοι από το έργο”.
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι το φορτίο βάσης του νησιού μπορεί να καλυφθεί από τη μικρή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη. “ Είναι προφανές ότι η διαστασιολόγηση της διασύνδεσης σε 750-1.000 MW βασίστηκε στη δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Κρήτη, με προφανές υπερβολικά υψηλό οικονομικό όφελος για τους υποψήφιους επενδυτές , εάν λάβουμε υπόψη τις υποχρεώσεις τους στις παλιές άδειες παραγωγής” αναφέρει η επιστολή, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο της συγκεκριμένης διαβούλευσης.