Με την άρνηση ενός υπουργού και ενός κυβερνητικού βουλευτή να ψηφίσουν την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές βρέθηκε χθες αντιμέτωπος ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή.
Πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Τσιρώνη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Δημαρά και οι δύο μέλη των Οικολόγων, οι οποίοι δήλωσαν κατά της άντλησης υδρογονανθράκων. Ο κ. Δημαράς, ο οποίος εκπροσώπησε και τον κ. Τσιρώνη στη χθεσινή συζήτηση, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα αποθέματα πρέπει να κρατηθούν για όταν στερέψουν τα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής και ξεκαθάρισε ότι δεν αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο πάντως αναμένται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για αύριο, 28 Φεβρουαρίου, αφού ήδη έχουν δηλώσει ότι θα το υπερψηφίσουν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το νομοσχέδιο αφορά στην κύρωση των δύο συμβάσεων με τα ΕΛΠΕ για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναναθράκων στις περιοχές “Αρτα - Πρέβεζα” και “Βορειοδυτική Πελοπόννησος” , τη σύμβαση για τη παραχώρηση στην Αιτωλοακαρνανία που έχει υπογραφεί με την Energean Oil & Gas, και τέλος τη σύμβαση με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο.
Ας σημειωθεί ότι οι εν λόγω εταιρίες επιλέγησαν μετά από διεθνείς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν το 2014.
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης δήλωσε στη Βουλή ότι “οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα και η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας να γίνει και χώρα παραγωγός”,
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας προωθείται άμεσα η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσης του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία μέχρι το 2016 ήταν ουσιαστικά ανενεργή.