Α. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»», ΦΕΚ Β’ 2848/11-08-2017 και,
Β. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο», ΦΕΚ Β’ 2849/11-08-2017,
Κατατέθηκαν δυο προσφορές:
Α. Κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και
Β. Κοινοπραξία Repsol - ΕΛΠE για το Ιόνιο.
Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων
προϋποθέσεων, σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΔΕΥ. Η εταιρεία θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον Υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών.
Η διαγωνιστική διαδικασία για τις δύο θαλάσσιες ζώνες προκηρύχθηκαν στις 11 Αυγούστου 2017, ενώ ο διεθνής διαγωνισμός, που δίνει προθεσμία 3 μηνών για την κατάθεση των προσφορών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Δεκεμβρίου. Η περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου, καθώς είναι πρακτικά αχαρτογράφητη και θα χρειαστεί έρευνες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη , αλλά και πολλά “υποσχόμενη”, λόγω ορισμένων γεωλογικών χαρακτηριστικών και της σχετικής εγγύτητάς της με πολύ αξιόλογα κοιτάσματα στα νερά της Αιγύπτου και της Λιβύης.
Στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους οι ελπίδες για τον εντοπισμό κοιτάσματος έχουν αναπτερωθεί μετά τις σχετικές ανακαλύψεις στην Ιταλία και την Αλβανία και την ομοιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα γεωφυσικά χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα στο Ιόνιο ο διαγωνισμός αφορά συνολική έκταση 6.671,13 τ.χλμ. και στην Κρήτη περίπου 40.000 περίπου τ. χλμ., εκ των οποίων 20.058,4τχλμ είναι το μπλοκ Δυτικά της Κρήτης και 19.868,37 τ.χλμ. το μπλοκ νοτιοδυτικά, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ωστόσο τίποτα δεν θα είναι βέβαιο, αν δεν πραγματοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις- διαδικασία που ακολουθεί τα σεισμικά-, οι οποίες δεν αρκεί μόνον να πιστοποιήσουν την ύπαρξη υδρογοναναθράκων αλλά θα πρέπει να δώσουν στοιχεία και για την ποσότητα, το βάθος και τις συνθήκες άντλησης, προκειμένου να υπολογιστεί το το κόστος εξόρυξης και να εκτιμηθεί έτσι, αν τα εν λόγω κοιτάσματα είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμες.
Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων και με βάση το σχετικό πόρισμα η επιτροπή θα γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας , ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί.
Ας σημειωθεί ότι πέρα από τις εταιρίες που κατέθεσαν προσφορά, ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλωθεί και σε επόμενο στάδιο, το οποίο να μεταφραστεί είτε σε συνεργασία, ακόμα και εξαγορά μεριδίου, με την ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες, είτε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για άλλη ή γειτονική περιοχή.
Τι λένε τα ΕΛΠΕ
Σε διευκρινήσεις προέβη ο όμιλος των ΕΛΠΕ αναφορικά με την συμμετοχή του στον διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο. Σύμφωνα με τον όμιλο, στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2848 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, το επιχειρηματικό σχήμα Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (20%) υπέβαλε σήμερα προσφορές στην ΕΔΕΥ για αυτές τις δύο περιοχές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2849 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δ. Ελλάδα (Ιόνιο), το επιχειρηματικό σχήμα Repsol (50%, operator) και EΛΠΕ (50%), υπέβαλε σήμερα προσφορά στην ΕΔΕΥ για αυτή την περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του δηλωμένου ενδιαφέροντος του Ομίλου για την συστηματική ανάπτυξη του τομέα Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων της χώρας μας.
Όπως είναι γνωστό, ήδη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά από περιοχές στη Δ. Ελλάδα: Πατραϊκός (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), block 2 (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%), Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των Συμβάσεων Μίσθωσης με το ΥΠΕΝ των Περιοχών 1 και 10.
Σε δήλωσή του ο CEO του ομίλου κ. Γ. Στεργιούλης, επεσήμανε: «Υλοποιούμε απαρέγκλιτα την απόφαση που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Ομίλου EΛΠΕ και δηλώνουμε εμφατικά το παρών στην εθνική προσπάθεια για την ανεύρεση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.
Βασιζόμαστε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που αφορούν, στην συσσωρευμένη εμπειρία που στελεχειακού μας δυναμικού, στην άριστη επιστημονική του κατάρτιση, στην τεχνογνωσία, αλλά και στην ολοκληρωμένη γνώση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σε συνέχεια των επιτυχημένων συμμετοχών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Δ. Ελλάδα και τις πρόσφατες ενθαρρυντικές έρευνες στον Πατραϊκό, σήμερα υποβάλαμε τρεις νέες προσφορές στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του Υπουργείου για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που καταδεικνύουν -για άλλη μια φορά- το διεθνές κύρος του Ομίλου ΕΛΠΕ. Συμπράττουμε με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν τους ανθρώπους, τις ιδέες, τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα και την χρηματοοικονομική δυνατότητα για να ανταποκριθούν, μαζί με εμάς, σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα.
Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις πλέον προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις προοπτικές για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θα στηρίξει ουσιαστικά την εθνική οικονομία και θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες. Ο Όμιλος, ισχυρότερος από ποτέ, δηλώνει την προσήλωσή του στη διασφάλιση της Φυσικής Κληρονομιάς του τόπου με την εφαρμογή των πιο αυστηρών κανονισμών διεθνώς για την προστασία του Περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.»