Ξεκίνησε το παζάρι ανάμεσα στις τράπεζες και τα funds για την πώληση των κόκκινων δανείων με ταρίφα για τα μη ενυπόθηκα δάνεια (καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες) κάτω από το 5% της αξίας τους και περίπου 10 – 15% με υποθήκη ή εμπράγματα βάρη (π.χ. ακίνητα)! Που σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να γίνουν αγοραπωλησίες δανείων μεταξύ funds και ελληνικών τραπεζών στα δέκα και δεκα πέντε ευρώ μαζί με ένα ακίνητο ή επιχείρηση υποθήκη για κάθε 100 ευρώ δανείουμετά μάλιστα την υιοθέτηση του νέου διεθνούς προτύπου χρηματοοικονομικής αναφοράς (IFRS 9)το οποίο «λύνει τα χέρια» τους όσον αφορά στην πώληση κόκκινων δανείων.
Από την υιοθέτηση στους ισολογισμούς των τραπεζών του νέου λογιστικού προτύπου εκτιμάται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ,ότι οι προβλέψεις τους αυξάνονται αυτόματα κατά 10% για όλες τις τράπεζες συνολικά. Που σημαίνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, εν μέσω stress tests , θα επισπεύσουν τις διαδικασίες πώλησης των ζημιογόνων δανειακών τους χαρτοφυλακίων αφενός για αποφύγουν το σχηματισμό νέων προβλέψεων, αφετέρου για να εξασφαλίσουν ρευστότητα και να βελτιώσουν τους χρηματο/οικονομικούς τους δείκτες.
Άλλωστε, η Moody’s την προηγούμενη εβδομάδα σε ανάλυσή της με αφορμή τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο (σ.σ. σχεδόν ένα μήνα μετά την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας) επεσήμαινε ότι, οι ελληνικές τράπεζες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δεσμεύσεις τους για δραστική μείωση των NPEs (σ.σ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων), εν μέσω ασθενικής ανάπτυξης και δυσμενών συνθηκών στην αγορά. Άλλωστεοι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ενώπιον του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του αρμόδιου μηχανισμού για την σταθερότητα ου τραπεζικού συστήματος (σ.σ. γνωστός ως SSM) ότι φέτος θα κάνουν το πιο δραστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση –και οι αυξημένες κατά 5,4 δισ. ευρώ προβλέψεις που φέρνει το νέο πρότυπο θα τις διευκολύνει σε αυτό.
Πάντως, από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και πριν καν παρέλθει το πρώτο τρίμηνο και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έχουν προβεί σε πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε funds, ξεκινώντας από τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες που δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (π.χ. κάποιο διαμέρισμα ή σπίτι). Ήδη, η Eurobank και η Alpha Bank έχουν προχωρήσει σε τέτοιες πωλήσεις, ενώ επόμενες θα είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς., σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έχει γίνει και στην Τράπεζα Ελλάδος
Το ζητούμενο όμως, είναι τι θα γίνει με τις υποθήκες, οι οποίες αφορούν σε ακίνητα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό, αφού από τον ερχόμενο μήνα και μετά τουλάχιστον μία συστημική τράπεζα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «b.e.», θα διαθέσει προς πώληση μικρά επιχειρηματικά δάνεια (σ.σ. τα οποία αφορούν κυρίως σε τουριστικές επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία).
Κι αν πρόκειται για ακίνητα, αυτό θα συμβεί, σε μία συγκυρία που οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι «φρέσκες», αν και τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι άλλο τα δάνεια και άλλο τα ακίνητα που μπορεί να τα συνοδεύουν ως εγγύηση, αφού η κτηματαγορά ούτως ή άλλως βρίσκεται σε πτώση 30% εδώ και περίπου δέκα χρόνια.
Προ δεκαημέρου πάντως, έγινε γνωστό ότι δάνεια ονομαστικής αξίας 3,7 δις. ευρώ της Alpha Bank πουλήθηκαν στην τιμή των 90 εκατ. ευρώ.
Το τίμημα αντιπροσωπεύει το 2,4% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου των 3,7 δισ. ευρώ (δηλαδή την οφειλή μαζί με τους τόκους) ή το 4,5% της αρχικής αξίας του χαρτοφυλακίου (δηλαδή την αρχική οφειλή χωρίς τους τόκους), που διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2017 πουλήθηκε αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο από την Eurobank, η αρχική αξία του οποίου –χωρίς τους τόκους– ήταν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τους τόκους έφθανε τα 2,8 δισ. ευρώ και πουλήθηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά είναι κάτω από το 5% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, στον βαθμό που τα δάνεια που μεταβιβάζονται είναι χωρίς εξασφαλίσεις, βρίσκονται σε καθυστέρηση για μακρύ χρονικό διάστημα και είναι συνήθως καταγγελμένα από την τράπεζα.
Μετά την Eurobank και την Alpha Bank ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με το χαρτοφυλάκιο που βγάζει προς πώληση να ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έχει ήδη ξεκινήσει και το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 300.000 δάνεια από 200.000 οφειλέτες. Αντιστοίχως, σε πλήρη εξέλιξη είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου ύψους 2,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, για το οποίο κατατέθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές και αναμένονται ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.