Tα τρία “έξυπνα” νησιά, τη Σύμη, την Αστυπάλαια και το Καστελόριζο, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από το αναπτυξιακό συνέδριο της Ρόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τα τρία νησιά θα αποτελέσουν τους πιλότους για την ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ, αφού σε ετήσια βάση το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% της συνολικής τους κατανάλωσης ρεύματος των τριών νησιών.
Για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος εντάσσεται σε σχετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η ΡΑΕ θα πρέπει να προκηρύξει εντός του έτους μειοδοτικούς διαγωνισμούς υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών. Οι ανάδοχοι θα αμείβονται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας.
Τα νησιά που επιλέχθηκαν για το πιλοτικό πρόγραμμα πληρούν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς είναι αυτόνομα, δηλαδή δεν συνδέονται με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο και δεν προβλέπεται η διασύνδεσή τους στο άμεσο μέλλον. Το μέγεθός τους δεν είναι ούτε πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό, κάτι που μεταφράζεται σε εύρος ισχύος ανάμεσα στα 5 και τα 10 MW.
Ο όρος “εξυπνα νησιά” σχετίζεται με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, που θα διασφαλίζουν ότι σε ετήσια βάση το ποσοστό συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών θα υπερβαίνει το 60% της συνολικής τους κατανάλωσης σε ρεύμα χωρίς προβλήματα ευστάθειας στο ηλεκτρικό τους σύστημα και χωρίς αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από τα σημερινά επίπεδα.
Θα αναπτυχθούν υβριδικές μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες συνδυάζουν την εγκατάσταση ισχύος ΑΠΕ με μία μέθοδο αποθήκευσης της περίσσειας της παραγόμενης ενέργειας (π.χ. μπαταρίες), ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ανανεώσιμων πηγών.
Παράλληλα, θα εφαρμοσθούν τεχνολογίες «έξυπνων» ηλεκτρικών δικτύων, ώστε να βελτιστοποιηθεί η ενεργειακή διαχείριση.