Την πραγματοποίηση πέντε παραγωγικών γεωτρήσεων στη διάρκεια του 2018 προβλέπει το πρόγραμμα της Energean (LSE: ENOG) για τον Πρίνο, με επίκεντρο την έναρξη παραγωγής και από το κοίτασμα Έψιλον.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του στο Mediterranean Upstream & Midstream Summit που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα κ. Δημήτρης Γόντικας, η πρώτη από τις πέντε γεωτρήσεις ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία και ήταν μία οριζόντια (ERD) γεώτρηση στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο ακόμη γεωτρήσεις στον Πρίνο και άλλες δύο στο κοίτασμα Έψιλον, ενώ η εκτίμηση της εταιρείας για τη φετινή παραγωγή είναι ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4.000 και 4.500 βαρελιών ημερησίως.
Ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα προγράμματα της εταιρείας στη Δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Energean ετοιμάζεται να καταθέσει εντός του Μαΐου την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου. Το project παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πύργου Ηλείας και εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις γραφειοκρατικού τύπου, η εταιρεία προγραμματίζει γεώτρηση τον χειμώνα του 2019, με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει το 2020.
Ως προς τα Ιωάννινα, ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γεωφυσική σεισμική έρευνα με Operator τη Repsol, η οποία κατέχει το 60% της παραχώρησης, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί εγκρίσεις από τους εμπλεκόμενους δήμους για πρόσβαση σχεδόν στο σύνολο των 400 χιλιομέτρων έκτασης της έρευνας, ενώ ως προς την Αιτωλοακαρνανία γνωστοποίησε ότι η Energean έχει ήδη καταθέσει αίτηση προς το ΥΠΕΝ για έγκριση της μεταβίβασης (farm out) του 60% της παραχώρησης στον ισπανικό όμιλο.
Σε σχέση με τις δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό, ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι η Energean προγραμματίζει τη διενέργεια τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που κατέχει στην Αδριατική (Μαυροβούνιο) στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς.
Ειδικά σε σχέση με το μεγάλο project της ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, ο κ. Γόντικας τόνισε ότι έχουν πλέον ολοκληρωθεί όλα τα σημαντικά και προαπαιτούμενα βήματα (εγκρίσεις, υπογραφές συμβολαίων πώλησης αερίου, αναθέσεις συμβολαίων κατασκευής και γεωτρήσεων καθώς και εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων) για την υλοποίηση, με ορίζοντα την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου σε περίπου τρία χρόνια.
Σημειώνεται ότι η Energean, η οποία είναι εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, κατέχει σήμερα συνολικά 13 άδειες έρευνας και παραγωγής στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει, δε, 17 ενεργές γεωτρήσεις καθώς και πιστοποιημένα από ανεξάρτητους οίκους 51 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου διαπιστωμένα (2P) αποθέματα, 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου δυνητικά (2C) αποθέματα καθώς και 55,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου δυνητικά (2C) αποθέματα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.