Αισιοδοξία ότι ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής αερίου και πετρελαίου νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.
Πρόκειται για τις κοινοπραξίες TOTAL - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία έχει καταθέσει την προσφορά για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και την κοινοπραξία της REPSOL με τα ΕΛΠΕ για το Ιόνιο, στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε μεν με διαδικασίες εξπρές, αλλά δεν προβλέπεται να τελειώσει το ίδιο γρήγορα.
“Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο κ. Μπασιάς δήλωσε αν τον στο τέλος του μήνα υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων, τότε θα ακολουθήσουν οι λοιπές διαδικασίες, εισήγηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή των συμβάσεων, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή, με στόχο ως το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί το deal.
Aπό εκεί και πέρα θα αρχίσει να τρέχει ο χρόνος για τις έρευνες, τις μόνες που θα αποκαλύψουν αν όντως τα νερά της Κρήτης κρύβουν τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για τα οποία πολλά έχουν γραφεί μέχρι σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι η θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι πρακτικώς αχαρτογράφητη, χαρακτηρίζονται από μεγάλα βάθη που σημαίνει και υψηλό κόστος γεωτρήσεων , η γεωλογική τους όμως γειτνίαση με περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί αξιόλογα κοιτάσματα, τις καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Το πρώτο βήμα θα είναι τα σεισμικά, για να ακολουθήσει αργότερα- με την προϋπόθεση πάντα ότι τα σεισμικά θα δώσουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα- η ερευνητική γεώτρηση. Εκτιμάται δε, ότι στο στάδιο της γεώτρησης, η κοινοπραξία θα περάσει σε λίγα χρόνια, τότε που η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων, θα έχει ωριμάσει περισσότερο και ίσως να μπορεί να διεξαχθεί με χαμηλότερο κόστος.
Στους στόχους της ΕΔΕΥ πάντως είναι να υπάρξουν και περισσότερες σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης.
Εν τω μεταξύ η Διαχειριστική Εταιρία προωθεί νέο αυστηρότερο πλαίσιο για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ήδη όπως δήλωσε ο κ. Μπασιάς έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση σειράς κατευθυντήριων οδηγιών προς τους διαχειριστές υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Παράλληλα η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές γειτονικών χωρών όπως η Ιταλία και η Κύπρος για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ταυτόχρονα αξιολογεί τις εκθέσεις ασφαλείας για όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στην Ελλάδα (Θάσος), καθώς και τις εκθέσεις για τις νέες εγκαταστάσεις. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 19 Ιουλίου, με βάση τη προθεσμία της Κομισιόν για όλες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Ωστόσο η αυστηροποίηση του πλαίσιου, που έρχεται σε εφαρμογή σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, δεν δείχνει - προς το παρόν τουλάχιστον- να αμβλύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν εκδηλωθεί σε ορισμένες περιοχές. Στα Ιωάννινα, η υπόθεση των ερευνών φαίνεται να εξελίσσεται σε νέες Σκουριές, αφού εξ’ αιτίας των αντιδράσεων μερίδας κατοίκων και ακτιβιστών, το πρόγραμμα της κοινοπραξίας Repsol- Energean, που εκτελεί τις έρευνες, έχει μείνει περίπου ένα χρόνο πίσω.